Velký rozruch a obavy mnohých žen způsobila zjištění týkající se prsních implantátů francouzské firmy Poly Implant Prosthesis (PIP). Předmětné prsní implantáty jsou plněny silikonovým gelem, který nesplňuje specifikaci gelu pro prsní implantáty a pevnost pouzdra prsního implantátu neodpovídá standardním požadavkům. Implantáty se používaly také v České republice, problém se týká asi dvou tisíc žen, přičemž několik set z nich operaci podstoupilo z důvodu rekonstrukce prsů po léčbě rakoviny.

Přestože Státní ústav pro kontrolu léčiv zatím nemá hlášeny žádné nežádoucí příhody dávané do souvislosti s uvedenými implantáty, dle nejnovějších zpráv odborné společnosti a také pojišťovny, doporučují ženám jejich výměnu, případně pravidelné kontroly.

Doporučují dále klinická vyšetření zahrnující i ultrazvukové vyšetření zaměřené na oblast prsou a podpaží (vyšetření axilárních lymfatických uzlin).

Péče je nutná

Současná situace vede k mnoha otázkám týkajících se nezávadnosti implantátů, jejich odolnosti i životnosti. Předně je důležité vědět, že každá žena, která se pro zvětšení prsů (augmentaci) rozhodne, by měla od svého lékaře získat maximum informací. A to nejen o zákroku, pooperačním průběhu a léčbě, ale také o implantátech, zvolené značce, typu i záruce. Při výběru implantátů se většinou žena spoléhá na svého lékaře a na jeho doporučení. Kliniky používají vybrané značky, se kterými mají dobré zkušenosti a jsou schválené pro používání. Bezpečnost a nezávadnost implantátů nařizují směrnice pro lékařské materiály, a normy jsou přísné.

„Většina firem nabízí takzvanou doživotní záruku, ale málokterá žena si uvědomuje, že ani od nejkvalitnějšího prsního implantátu nelze zcela očekávat, že bude bezproblémově sloužit po celý život," říká MUDr. Dušan Záruba, primář Ústavu estetické medicíny v Praze, a upřesňuje: „Doživotní záruka neznamená, že se vztahuje na všechny případy poškození a komplikací. A také to neznamená, že už nikdy nebude třeba implantáty vyměnit nebo prsa poopravit. To platí zejména, proběhne-li po augmentaci těhotenství a kojení."

Navíc je třeba si uvědomit, že na dlouhodobém efektu operace se podílí celá řada vlivů, jako jsou hormonální změny, životní styl ženy nebo péče, kterou klientka svým prsům věnuje. Vývoj a změny tvaru prsu jsou během života normální, mění se jak prsy bez implantátů, tak s implantáty, proto je někdy nutné vzhled poprsí upravit. Mnohdy postačí pouze drobná modelace, jindy je nezbytné zvolit odlišný typ implantátů.

Pokud se tedy pro investici do nového poprsí rozhodnete, počítejte s tím, že o nové prsy budete muset pečovat a v budoucnu možná investovat do další operace.

Kvalitní implantáty

Prsní implantáty se vyrábějí v mnoha tvarech a typech, a tak umožňují individuální volbu pro každou ženu i každý typ operace. Vyrábějí se z velmi odolného materiálu a jsou plněné silikonovým gelem. Ten má paměťový efekt, to znamená, že po deformaci se gel vždy vrátí do svého původního tvaru. Díky tomu velmi věrně imituje přirozený prs.

Přestože firmy poskytují na prsní implantáty dlouhodobou až doživotní záruku, v případě potíží, jak upřesňuje primář MUDr. Dušan Záruba, se následné plnění jednotlivých firem liší: „Většina poskytuje nové implantáty zdarma v případě porušení obalu prasknutí (ruptura) implantátu z důvodu výrobních vad, jen některé poskytují nové implantáty i v případě kapsulace, rotace či dislokace. Náklady na reoperaci si však ve většině případů musí klientky hradit samy. I když lze najít i firmy, například výrobce implantátů Natrelle, které na naší klinice používáme, jež klientkám určitou finanční podporu na výlohy spojené s novou operací poskytují."

Na základě řady studií je průměrná životnost prsního implantátu přibližně deset let. Lékaři doporučují ženám po operaci pravidelné kontroly v prsní poradně. Kontrola je vhodná také po prudkém nárazu na prsy při autonehodě, sportu či pádech z výšky, kdy mohlo dojít k prasknutí pouzdra implantátu.(tw)