„Poněvadž život lidský je krátký a pomíjející a lehko se na věci lidmi ujednanými zase zapomíná, je nutné takové ujednání písemně v listinách podchytiti a utvrditi. Proto my, sestry Magdalena a Anna, rozené slečny z Veitmile, sídlem na mosteckém hradu, vydáváme tuto otevřenou listinu, jako průkaz za nás i za všechny naše dědice a potomky a potvrzujeme před každým, kdo jej vidí, čte nebo slyší předčítati, že několik našich poddaných se rozhodlo pro sebe a své potomky v lese zvaném Království, patřící mosteckému hradu, dědičně vystavěti obydlí a připraviti pole a luka. Současně žádali o svolení, jež jin náš bratr Jan z Veitmile za svého života na jejich vlastní podnět, naléhání a prosby přislíbil," cituje dokument v publikaci k 444. výročí obce novoveský kronikář Josef Pešír.

Původně se Nová ves v Horách jmenovala Rottendorf a měla již někdy kolem roku 1384 svůj kostel, zasvěcený archandělovi Michaelovi. Navíc měla i vlastního duchovního. Kostel údajně vypálila husitská vojska, vracející se z tažení v Sasku. V 16. Století nechal majitel panství Sebastián z Veitmile vystavět kostel nový a v roce 1537 do něj věnoval zvon, který sloužil až do roku 1922. Po smrti sebastiána a jeho dědice jana z Veitmile, se staly majitelkami Magdalena a Anna z Veitmile.

Součástí listiny, kterou obě sestry vydaly, je i jmenný seznam majitelů domů a půdy v obci, včetně jejich robotných povinností a výše daní. Název Rottendorf byl používán až do poloviny 17. Století. Ke vsi patřil mlýn a pila v Mariánském údolí.

Kolem Nové vsi v Horách vedly tři kupecké stezky. Jedna vedla z Mostu do Freibergu v Sasku, sdruhá z Albrechtic do Saska a konečně třetí stezka vedla z Mostu přes Horní Jiřetín do Deutschneudorfu a dále do Olbernhau. Poslední ze stezek střežila posádka na Wachthübel.

V roce 1818 byla v obci zřízena celnice. Provoz takzvané pojízdné pošty byl zahájen v roce 1869. První poštovní úřad začal v Nové Vsi v Horách fungovat v roce 1887. V roce 1890 byl v obci založen sbor dobrovolných hasičů. Prvním náčelníkem byl Anton Thiel. V letech 1924 – 25 byl do obce zaveden telefon. Obživu již prvních osadníků obstarával les a podobné to bylo i v dalších letech. Od druhé poloviny 19. Století zde zaznamenala velký rozmach soustružnické dřevovýroba, a to jak užitkových předmětů, tak i hraček. Výrobky byly vyváženy do celé Evropy. Tradice výroby hraček pokračuje i v současnosti.

450 let od první zmínky si obec připomene v sobotu 2. srpna, kdy jsou zde přichystány slavnosti. Program začíná již v 10.00 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na divadlo, ukázku vojenské pyrotechniky, automobilový závodní speciál, soutěže pro děti i dospělé, nebo koncert a diskotéku.

Edvard D. Beneš