Už 173 dnů policie pátrá po osudu dvanáctileté Michaely Muzikářové. Ta zmizela téměř beze stopy 11. ledna. Přesto Základní škola České mládeže, kam docházela, na konci školního roku oznámkovala její snažení. Situace se tady už zklidnila.

DRUHÉ POLOLETÍ NEHODNOTILI

„Vystavili jsme jí vysvědčení za první pololetí, druhé jsme nehodnotili. Naši žáci si prošli hektickým obdobím a jsme rádi, že se zklidnili, potřebují to. Kdyby chtěli uspořádat nějakou vzpomínku, bránit se nebudeme, ale nechceme jim to podsouvat, je to na nich,“ popsala ředitelka školy Vlasta Rytířová.

Protože pátrání po zmizelé dívce nepřineslo žádné hmatatelné výsledky, policie zvažuje, že případ odloží. „Pokud bude případ odložen s tím, že již ve vyšetřování nedojde k žádnému posunu, i přesto ho bude mít někdo stále na starosti a kdykoliv může být znovu otevřen,“ sdělila ústecká policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Pohřešovaná Michaela Patricie Muzikářová.
Míšo, vrať se, vzkazují kamarádi

Ulice Na Vlnovce u vysokoškolského kampusu, kde Míša bydlela s matkou, je stejně nepřívětivá v létě jako v zimě. Oprýskaný dům, odpadky pohozené u stěny korunují dvě staré pneumatiky a opodál přeplněné kontejnery.

Na zazvonění nikdo nepřichází otevřít, matka Michaely totiž s novináři nekomunikuje. V květnu ji okresní soud potrestal podmínkou za propagaci nacismu. Na Facebooku totiž používala jako profilovou fotografii snímek Adolfa Hitlera s Evou Braunovou a zanechávala vzkazy, které vyjadřovaly její sympatie k této nenávistné ideologii.

NEJZÁHADNĚJŠÍ ZMIZENÍ

Zmizení 12leté školačky patří k nejzáhadnějším na severu Čech. Kriminalisté vyslechli desítky lidí, prohlédli mnohahodinové záznamy kamer. Nepomohli ani speciálně cvičení psi. Policisté pracovali se dvěma verzemi.

Buď se podle nich Míša stala obětí závažného zločinu, nebo odešla z domova sama. Její telefon byl naposled zapnutý večer před zmizením.

Ilustrační foto.
Nejen Míša Muzikářová. Ročně se ztratí pět tisíc dětí

„V tuto chvíli nemáme žádné nové informace, které bychom mohli veřejnosti sdělit. Na případu pohřešované Michaely Muzikářové dál pracuje zúžený speciální tým,“ dodala policejní mluvčí Hyšplerová.

Určitým zlomem byla sebevražda druha Michaeliny matky Otakara S. Kriminalisté jej považovali za hlavního podezřelého.

PODEZŘELÝ SE ZABIL

Čelil totiž obžalobě za pohlavní zneužívání, ale před ústecký soud se jeho případ nedostal. Koncem ledna se oběsil v pronajatém bytě v Čeminách na Plzeňsku.

Policie několikrát prohledávala okolí Kralovic na severu Plzeňského kraje, pátrala i na ústecké skládce. Dívku ani její tělo ale nenašla. Výsledky nepřineslo ani pátrání v schengenském prostoru.

Pohřešovaná Míša Patricie Muzikářová.
Prášky na spaní a plyn. Zmizelou Míšu i její matku se otčím pokusil zabít