Rektor ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně René Wokoun odvolal z funkce kvestorku Janu Janákovou. U části lidí z UJEP to vyvolalo odpor a bouří se. Většinou ale nechtějí říkat svá jména, prý se bojí o práci.

Proti tomu se rázně ozvala i bývalá rektorka Iva Ritschelová, dnes předsedkyně Českého statistického úřadu. Do redakce se z anonymního e-mailu dostal dokument, pod kterým je podepsaná. V něm tvrdí, že kvůli „nekompetentnímu rozhodnutí" rektora odstupuje ze všech orgánů univerzity. „Už nemohu dále mlčet," píše doslova Ritschelová v dopise psaném rektorovi Wokounovi.

Dopis podepsaný bývalou rektorkou Ivou Ritschelovou si můžete přečíst zde.

„Mé svědomí mi nedovolí, abych se podílela na tom, jak někdo chce zneužívat naši ústeckou alma mater pro své osobní zájmy," píše v závěru bývala rektorka.

Zda je dokument autentický, se nepodařilo ověřit. Podle sekretariátu ČSÚ je Ritschelová do pondělí na dovolené. Ovšem podle zdrojů Ústeckého deníku z univerzity, je dopis autentický.

Podle rektora nemohl být jeho krok pro odvolanou kvestorku překvapením, údajně se ho na to ptala již začátkem jara. „Důvodem byla především špatná komunikace," řekl Ústeckému deníku Wokoun.

Čtěte také: Wokoun: Nervozita? Je to strach o práci

Dodal, že kvestorka se také příliš dobře nezhostila úkolu, jak zajistit peníze na spolufinancování různých dotací a grantů. Tvrdí, že si ale kvalit Janákové váží. „Stala se vedoucím ekonomického odboru univerzity. To je nyní asi nejdůležitější odbor na rektorátu," prohlásil.

I tuto skutečnost Iva Ritschelová kritizuje. „Pokud jste byl s prací odvolané nespokojen, je zvláštní, že odvolanou jste vzápětí jmenoval do funkce vedoucí ekonomické odboru," podivuje se Ritschelová.

Odpověď rektora René Wokouna.K ní se přidávají i další lidé z UJEP. Do redakce Ústeckého deníku přišly reakce, podle kterých kvestorka upozorňovala na plýtvání penězi a další nestandardní kroky současného vedení univerzity.

Jejich autoři ale nechtějí uvádět jména, bojí se údajně perzekuce. Wokoun tato nařčení kategoricky odmítl. Podle něho naopak UJEP velmi šetří a nemá ani kde plýtvat.

Bývalé kvestorky se zastala i občanská iniciativa Stop tunelům. „Vyzýváme pana rektora, aby vyvrátil spekulace, že jedná v zájmu stavebních lobby souvisejících se stavbou kampusu, a to zveřejněním všech relevantních dokumentů," uvedla.

Nový kvestor Jiří Uhman Ústecký deníku řekl, že jeho prioritou bude sestavit vyrovnaný rozpočet univerzity a snaha zajistit peníze na spolufinancování výzkumných grantů. „Je také třeba zlepšit manažerské řízení," uvedl.

Dodal, že se soustředí i na prodej nepotřebného majetku a bude důsledně kontrolovat investiční náklady realizovaných akcí.

Na jeho adresu Ritschelová rektorovi napsala: „Vámi jmenovaný kvestor, podle životopisu bývalý učitel na základní škole, odborný asistent a proděkan pro vnější vztahy, podle mého názoru potřebné znalosti, zkušenosti a praxi na post kvestora nemá."

Bouře na UJEP

Rektor René Wokoun minulý týden odvolal kvestorku Janu Janákovou a jmenoval na její místo Jiřího Uhmana. Podle některých lidí z univerzity proto, že upozorňovala na plýtvání penězi. Rektor tvrdí, že s kvestorkou vázla komunikace a dobře se nezhostila některých úkolů, které jí ukládal.

Tisková zpráva: Stojí univerzita na scestí?

Občanská iniciativa Stop tunelům vyjadřuje znepokojení nad vývojem situace na univerzitě J. E. Purkyně a vyzývá rektora k otevřenosti.

Občanská iniciativa Stop tunelům cítí jako svou povinnost vyjádřit znepokojení nad nestandardním chováním rektora univerzity prof. René Wokouna, které vyvrcholilo skandálním odvoláním Ing. Jany Janákové z pozice kvestorky univerzity.

Vyzýváme pana rektora, aby vyvrátil spekulace, že jedná v zájmu stavebních lobby souvisejících se stavbou Kampusu, a to zveřejněním všech relevantních dokumentů (smlouvy a jejich dodatky, faktury apod.). Rovněž žádáme zveřejnění  dokumentů týkajících se hospodaření rektorátu, zejména pak platby za propagaci, právní služby, společenské akce apod.

Dovolujeme si upozornit, že Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem jakožto veřejná instituce je povinným subjektem, a tudíž je povinna dle zákona 106/1999 Sb. na žádost vydat veškerou dokumentaci týkající se její činnosti a hospodaření s veřejnými financemi. Pakliže UJEP výše uvedené dokumenty nezveřejní, iniciativa Stop tunelům, o.s. tohoto zákona využije a žádosti o informace podá a získané dokumenty zveřejní.

S pozdravem

Bc. Jana Komínová
Mgr. Jan Kvapil, Ph.D.
Mgr. David Daduč
MVDr. Jiří Král