Sídliště Nové Ervěnice je zapsané v povědomí lidí jako problémová lokalita a právě tady žije nenápadný třicetiletý automechanik, který zcela propadl motorismu.

Láska k motorům přivedla Jakuba Fischera k automobilovým závodům. Postupem času vyzkoušel několik cestovních vozů sériové výroby, které si přestavěl a jezdil s nimi závody do vrchu. Většina z nich však nepřežila řadu havárií a protože s žádným z nich nebyl spokojený, tak se rozhodl, že si postaví auto podle svých představ.

Design? Raději funkčnost

Kdo by čekal elegantní vůz s kapotou jako z dílny italských designérů, bude zřejmě zklamaný. Na první pohled člověk dokonce nabude dojmu, že auto není ještě dodělané. Fischerovi šlo o závodní vůz, se kterým by měl šanci si skvěle zajezdit a třeba vyhrát nějaký závod. „Bylo to jednoduché rozhodování, věděl jsem, co od auta očekávám. Protože se živím jako automechanik, sáhl jsem z devadesáti procent po vyzkoušených sériových dílech," směje se automechanik.

Do díla se dal před čtyřmi roky. V garáži na sídlišti si uklidil a začal skládat díl za dílem. „Rozhodl jsem se pro auto koncepce s motorem uprostřed. To znamená řidič, motor, převodovka," vysvětluje Fischer.

Chtěl postavit vůz, který by byl co nejlehčí a i když původně uvažoval o tom, že bude jen pro jednu osobu, nakonec svůj záměr přehodnotil a rozhodl se pro sedačky dvě. „Uvědomil jsem si, že bych nemohl nikoho svézt. A to by byla škoda," zdůvodnil změnu rozhodnutí automechanik. Většinu dílů použil od Volkswagenu. „Je to v podstatě stejné auto jako Škoda Superb, Volkswagen Passat, nebo Audi A4," upřesnil. Díky odlehčené konstrukci a absenci karoserie se dostal s váhou vozu na sedm set kilogramů.

Benzínová 1,8 s turbem

„Díly jsou stavěné na větší zatížení, takže jsem tím prodloužil jejich životnost," řekl Fischer, který se rozhodl pro benzínový motor o obsahu 1,8 litru s turbem a pětistupňovou převodovku. Motor má výkon 110 kW (150 koní), ale má lehkou softwarovou úpravu, která zvedla výkon o dalších 30 koní. Díky lehké váze a výkonu auto dokáže zrychlit z nuly na stovku za pět vteřin," konstatuje spokojeně konstruktér - amatér.

Vůz o velikosti Fordu Fiesta si už několikrát vyzkoušel na závodech a je s ním celkem spokojený.