„Každá smlouva má dvě tři strany a vypracovává se třikrát, takže zpracování chvíli trvá. Některé smlouvy už ale žadatelé podepsali," uvedl náměstek hejtmana Ústeckého kraje Stanislav Rybák. Jakmile radní smlouvu schválí, vyzvou žadatele k jejímu podpisu.

Přibližně 350 schválených žádostí dosahuje výše 37 milionů korun. Celkem kraj na nové kotle rozdělí 156 milionů. Lidé, kteří už si nový kotel pořídili, obdrží peníze na účet. Pokud zvolili druhou variantu a kotel jim předfinancoval dodavatel, pošle kraj peníze po výměně kotle přímo dodavateli.

Ke schválení zastupitelstva, které zasedá 25. dubna, zatím putuje jen jedna žádost. „Jedná se o pána, který má dva rodinné domy a do každého dostal dotaci přes 100 tisíc korun," vysvětlil Stanislav Rybák. O částkách nad 200 tisíc korun totiž nemohou rozhodnout samotní radní, ale musí je schválit i zastupitelé.

Další kolo příští rok

S dalším kolem rozdělování kotlíkových dotací Ústecký kraj počítá už na příští rok místo roku 2018. Při únorové návštěvě Ústí nad Labem totiž ministr životního prostředí Richard Brabec prohlásil, že ministerstvo chce čerpání peněz na výměnu starých kotlů urychlit.

„Není důvod, aby ministerstvo výzvu příští rok nevypsalo. Přece jen je o dotace velký zájem a opravdu to něco přinese," podotkl hejtman Oldřich Bubeníček.

Podle ministerstva životního prostředí by bylo potřeba v Ústeckém kraji vyměnit zhruba 48 tisíc zastaralých kotlů na tuhá paliva.

Dvakrát větší zájem o plynové kotle

Přijímání žádostí o kotlíkové dotace už skončilo v osmi krajích. Z údajů shromážděných Českým plynárenským svazem vyplývá, že lidé mají větší zájem o ekologičtější paliva než o uhlí.

„Podle počtu podaných žádostí je téměř dvakrát větší zájem o plynové kotle než o kotle jen uhelné. Celkem by v zemi mohlo být podáno až 3,5 tisíce žádostí na moderní plynové kondenzační kotle. Velký zájem je i o kotle na biomasu a tepelná čerpadla," řekl předseda Rady Českého plynárenského svazu Jan Valenta.

Plynem topí asi 1,4 milionu Čechů. Do roku 2022 bude zakázáno používání asi 75 procent uhelných kotlů. Lidé už nebudou moci topit v kotlech 1. a 2. emisní třídy.