Nejsou z drahého kovu, přesto se jedná o unikát. Jirkovská radnice si nechala vyrobit vlastní sérii medailí, které zdobí hlavní symbol města – kostel sv. Jiljí. Vyrobené jsou ve zlatém, stříbrném i bronzovém provedení.

Získat je mohou sportovní organizace, školy i zájmové kluby. „Stačí, když přijdete na úřad a uvedete, co budete medailemi odměňovat. A když to nebude zrovna sběr papíru nebo kaštanů, je medaile vaše,“ říká mluvčí města Josef Dušek.

Podpora sportu i suvenýr 

S nápadem rozdávat jirkovské medaile přišli členové sportovních klubů. „Nám se to zalíbilo, jde nejen o podporu sportu, ale také o zajímavou připomínku města,“ říká Andrea Karlovská z oddělení propagace, která má rozdávání medailí na starosti.

Už teď je jisté, že se placky budou houpat na nejednom krku už v červnu. Mezi prvními zájemci byl organizátor jirkovského crossmarathonu Jaromír Rais. „Jsou opravdu povedené,“ říká Rais. „Akci pořádáme v Jirkově a ve spolupráci s městem, takže se to perfektně hodí,“ dodává organizátor.

Tři tisíce kusů, pro začátek

Medaile nechalo vyrobit město na své vlastní náklady a zájemcům je bude rozdávat zdarma. Výroba se vyšplhala na 142 tisíc korun. Pro začátek nechal Jirkov vyrobit tři tisíce kusů, po tisíci od každého cenného kovu. „Uvidíme, jestli se to ujme. Pokud bude velký zájem, nevylučujeme, že se vyrobí další série,“ uzavírá mluvčí Dušek.