VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Je libo červa? V Jirkově se chystá hmyzí kulinářská show

Jirkov /ANKETA/ - Hmyzí menu se skládá z několika druhů červů a cvrčků, budou se podávat na chilli i jen tak na másle.

8.3.2017
SDÍLEJ:

Hmyz na talíři propagátora této stravy Davida ŠvejnohyFoto: David Švejnoha

Jedinečná příležitost pro všechny dobrodruhy, milovníky netradičních zážitků i ekology. Do jirkovského kina míří festival Expediční kamera a kromě čtyř a půl hodin filmů o expedicích, extrémních sportech a divoké přírodě, přiveze i hmyz. A ten bude přímo k sežrání.

Hmyz na talíři

Promítající kina si každý rok k festivalu vybírají doprovodnou akci. „Letos jsme se rozhodli pro show Hmyz na talíři," říká vedoucí jirkovského kina Lucie Kubelková. „Meníčko je složené z několika druhů hmyzu. Bude se podávat cvrček banánový na másle, moučný červ na chilli a česneku a smažený šváb, s nějakými lehkými přílohami, aby co nejlépe vynikla chuť brouků," dodává Kubelková.

O jiném doprovodném programu v jirkovském kině ani nezapřemýšleli. „Nevím o tom, že by tady u nás i v okolí už byla příležitost hmyz ochutnat, takže nebylo nad čím váhat a budeme rádi, když odvahu sebere co nejvíc lidí," zve zájemce Kubelková.

Vařit bude Milan Václavík

Šéfkuchař Milan VáclavíkHmyzí show bude probíhat přímo na podiu mezi promítáním jednotlivých filmů. Vařit nebude žádný samozvaný nadšenec, ale jeden z nejzkušenějších kuchařů jedlého hmyzu v republice Milan Václavík. Vaření hmyzu se věnuje už skoro sedm let. A přestože pojídání hmyzu je pro většinu lidí stále těžko stravitelná představa, zájem o tento druh gastronomie je každý rok větší a je mu prorokována velká budoucnost.

„Jezení samotného hmyzu nebude nikdy mainstream, ale budoucnost určitě vidím v hmyzí moučce, která by se přidávala do jídla," říká David Švejnoha, jeden z organizátorů a propagátor hmyzí stravy. „Hmyz obsahuje velké množství bílkovin, když to řeknu zjednodušeně, z jedné lžičky cvrččích vajíček máte za šest týdnů litr kvalitních bílkovin, srovnatelné s kilem masa. A bez enormní spotřeby vody, obilí a skleníkových plynů," pokračuje Švejnoha. „Tu show děláme jednak pro zábavu, ale mnohem více pro přesvědčení, že hmyz je potravina budoucnosti. A to chceme i předat divákům, protože je to extrémně zdravé i ekologické," dodává milovník hmyzu.

Potrava pro tělo i mozek

Návštěvníky jirkovského kina tak nečeká pouze seznámení s novými chutěmi, ale dozví se i spoustu informací, které podpoří jejich případnou hmyzí vášeň. „Přivezeme s sebou kuchařky a spoustu informací, o našich vědcích, výzkumech i rady pro domácí využití," uzavírá Švejnoha.

Akce se koná ve čtvrtek 9. března od 17 hodin.

Na vlastní kůži…Kamila Minaříková, redaktorka Chomutovského deníkuPrvní zkušenost s hmyzí dobrotou jsem získala u nás doma, tedy v Chomutově. Před několika lety se v zooparku konala vernisáž fotografií z Afriky a jako občerstvení se podávali mouční červi smažení na kari. Tenkrát nás ochutnalo jen pár, ale nikdo nelitoval. Chuť připomínala vynikající burské oříšky a ani konzistence nebyla pro ústa žádným mučením, tlustější kousky byly krásně šťavnaté, hubenější příjemně křupaly.

A protože i hmyzí gastronomie se posouvá o míle dopředu, měla jsem příležitost ochutnat další druhy hmyzu, které stojí za to. Cvrčci a sarančata svojí chutí potěší především milovníky masa. Po tepelné úpravě krásně změknou, nekřupou a nejvíc připomínají maso. Nožičky a křidélka nejsou na překážku, změknou také. Výborní jsou smažení s chilli omáčkou. Největší dřina je se švábem. Už je to větší kousek a má tuhou schránku a hodně nožiček. Doporučuje se proto nakládat s ním jako s garnátem.

Recept na úpravu moučného červa

na 2 porce:
150 g moučných červů (odhadem dvě hrsti)
máslo nebo olej
sůl, pepř, chilli
plechovka kukuřice

Postup:
Nachystáme si hrnec s vodou. Vodu přivedeme k varu a pomocí kovového síta vložíme červy. Hmyz není třeba vařit dlouho, postačí minutka až dvě. Připravíme si pánev, na které necháme rozpustit máslo, nebo olej. Nasypeme červy a restujeme tři až čtyři minutky. Lehce osolíme, případně dochutíme jiným kořením podle chuti. Jako příloha se k této jednoduché úpravě hodí listový salát.

Tip redakce:
K červíkům na másle se výborně hodí kukuřice. Před koncem restování přisypte na pánev přiměřené množství sterilované kukuřice a přidejte lžičku másla. Dorestujte společně.

Autor: Kamila Minaříková

Pustili byste se do jídla, v němž je zakomponován hmyz?

Úplně klidně, vůbec mi to nevadí

22 %

Asi bych se odhodlal/a to ze zvědavosti vyzkoušet

33 %

Jen v krajním případě nouze, dobrovolně ne

27 %

V žádném případě, rozhodně ne

18 %

Hlasovalo: 45

Anketa byla ukončena

8.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Městské divadlo v Mostě

Mostecká herečka Benešová se vážně zranila, divadlo mění plán

Jan Šimák v dresu Českých Budějovic.
5

Jiřetín má zvučnou posilu! Se záchranou bude pomáhat exsparťan Šimák

Voda z vlastní studny - na kolik přijde

Pokud máme příhodné podmínky na zahradě nebo jiném pozemku pro vybudování studny (o potřebných podmínkách pro stavbu studny jsme psali zde) a jsme rozhodnuti studnu zřídit, udělejme si nejprve velmi přibližnou kalkulaci, na kolik to všechno přijde.

Takový byl Easter Cup: Lidé viděli všechno. I bitku, která obletěla svět

Most - Před pár dny skončila největší mládežnická akce zaměřená na lední hokej, série Easter Cup 2017.Na ledě zimního stadionu v Mostě se vystřídali hráči devadesáti týmů za šestnácti evropských zemí.

FOTO DNE: Na lípě ve skateparku se "urodily" boty

Most - Všimli jste si zajímavého úkazu na jednom ze stromů v mosteckém skateparku?

Město Most zveřejnilo nové propagační video

Most /ANKETA/ - Záběry ukazují město Most v pozitivním světle. Líbí se vám?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies