VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jaká je ideální teplota vína a kdy dekantovat?

Severní Čechy - Pokud si chcete vychutnat kvalitní víno v té nejlepší formě, je nezbytné dbát na jeho správné podávání.

10.11.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Dimír Šťastný

Většina vín vyžaduje jistý stupeň předchlazení a některá je vhodné před konzumací provzdušnit dekantací, aby při pití byly dobře patrné specifické vlastnosti vína.

Obecně při servírování a následném nalití do skleniček stoupne teplota vína přibližně o 2° C.

Bílá a růžová vína

Bílá a růžová vína suchá, polosladká i sladká si nejlépe vychutnáte, budete-li je servírovat při teplotě 7 °C v nádobě s ledem nebo v chladícím obalu, aby nedocházelo k rychlému zteplání láhve. Velká silná bílá vína podávejte při teplotě 8 až 10 °C. U velkých bílých vín, obzvláště pak u těch, které zrály delší dobu v sudech, doporučují odborníci také zvážit jejich dekantaci.

Víno se pak tzv. rozevře a nabídne vám všechny své chutě a vůně.

Červená vína

Mladá červená, lehká a ovocná vína nachlaďte před podáváním na 8 °C, těžší červená vína pak na teplotu o 4 až 5 °C vyšší. Obecně je vhodné servírovat červená vína ve speciálním košíčku. Zajistíte si tak podobný sklon láhve jako je tomu při uložení ve sklepě, díky němuž zůstanou případné usazeniny na dně. U většiny červených vín, kromě těch jednoduchých a základních, je vhodné dekantovat, u velkých těžkých vín dekantujte i několik hodin předem.

Šumivá vína

Šumivá vína by se z důvodu stability teploty měla během konzumace uchovávat v chladicí nádobě s ledem a vodou či obalu, který jim zajistí teplotu kolem 5 °C. „Dekantace, neboli opatrné přelití vína z láhve do karafy, aby se víno oddělilo od případných usazenin a zároveň se provzdušnilo, se až na výjimečné případy u těchto vín neprovádí. Šumivé víno se poté pije z úzkých protáhlých sklenek, tak zvaných fléten, kde víno získá ideální teplotu 7 až 9 °C," vysvětluje odborník Filip Jantač z Global Wines.

Fortifikovaná červená a bílá vína
- Fortifikovaná vína jsou taková, do kterých se buď před, během nebo po kvašení přidává alkohol. Mezi jejich nejznámější zástupce patří portské a sherry.

- Bílá vína tohoto typu nachlaďte tak, aby měla po vytažení z lednice 10 až 12 °C, mladá červená 15 až 18 °C, starší červená vína se nechladí a servírují se při pokojové teplotě. Dekantace se u těchto vín většinou neprovádí, výjimkou je ročníkové Vintage Port. Toto víno je vhodné vždy dekantovat, přičemž několik dní před otevřením je třeba, aby byla láhev v klidu.

- Při otevírání Vintage Port se ve vybraných restauracích nepoužívá klasický otvírák, ale hrdlo se odštípne speciálními nažhavenými kleštěmi.

Autor: Redakce

10.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

instalatér, ilustrační foto

Opravy – kdy je hradí nájemce a kdy pronajímatel?

Ilustrační foto.

Strážníci a úředníci města se dočkají dalších výhod

Zpátky do práce! Hokejisté Litvínova jsou po dovolené na ledě

Litvínov /FOTOGALERIE/ - Litvínovští hokejisté se po dvoutýdenní dovolené vrátili zpátky do práce. Dnes poprvé vyjeli na led hlavního stadionu Ivana Hlinky. S týmem se začal chystat také klubový odchovanec Jakub Matai (ročník 93), který je pod Krušnými horami na měsíční zkoušce.

AKTUALIZOVÁNO

Radnice: Policie vyšetřuje mostecké zastupitele, úřad spolupracuje

Most - Kriminálka řeší údajné machinace s městským majetkem. Zajímá se o prodeje před nástupem nové vlády.

Valenta, Dobiášová a Krocová vyhráli domácí Grand Prix dospělých

Most - Poslední celostátní turnaj dospělých před letní soutěžní přestávkou se uskutečnil v mostecké sportovní hale. Hráči Badmintonové Akademie Lukáše Kroce vybojovali čtyři vítězství z pěti možných. Ve smíšené čtyřhře roli favoritů potvrdila dvojice Bedřich Valenta, Martina Krocová.

Stát nabízí malým obcím miliony na sportovní vybavení ve školách

Ústecký kraj - Už jen měsíc zbývá obcím, které mají do tří tisíc obyvatel, na podání žádosti o dotaci na obnovu a budování sportovní infrastruktury.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení