Informace o průhlednosti vody a výskytu sinic mohou lidé na stránkáchústecké krajské hygienické stanice (KHS). „K dispozici mají uživatelé také mobilní aplikaci koupací vody. Odběry pravidelně budou jako tradičně každých čtrnáct dní," řekl ředitel odboru hygieny KHS Ústeckého kraje Roman Šťastný.

Letos budou sledovat hygienici v regionu osmnáct nádrží, jezer, lomů a Nechranickou přehradu u Chomutova. Kontrolní vzorky už odebrali třeba v jezeře Milada u Ústí nad Labem, kde se poprvé mohli lidé vykoupat loni. „Samozřejmě, teď na začátku sezony je většinou voda ke koupání vhodná, otázka je ovšem, zda počasí bude rekreanty lákat k vodním plochám," řekl Štastný.

Voda vhodná ke koupání je také na Matyldě u Mostu nebo na Nechranické přehradě na Chomutovsku. Sezona naopak ještě nezačala na jezeru Chmelař u Úštěku na Litoměřicku, zpozdí se její otevření na Kamencovém jezeře u Chomutova, jehož správu nedávno převzalo město.

Vzorky vody z přírodních koupališť odebírají hygienici jednou za dva týdny. Cena laboratorního vyšetření se pohybuje kolem 2500 korun. Platí ho provozovatel nebo stát, pokud areál provozovatele nemá. Délka koupací sezony je letos stanovena od 30. května do 1. září.

Hlavním důvodem špatné kvality vody jsou sinice nebo mikrobiální znečištění. Loni se kvůli tropickým teplotám, které podporují množení sinic ve stojatých vodách, začala zhoršovat kvalita vod na začátku srpna.

Sezonu už zahájilo městské koupaliště v Litoměřicích a termální koupaliště Brná v Ústí nad Labem. Třeba v Lounech je start připraven na 1. červen. Loňská návštěvnost byla díky vysokým teplotám v červenci a první polovině srpna na mnoha místech rekordní.