Chomutované se konečně dočkali. Na Kamencové jezero se opět vrátilo molo, tohle ale voní novotou. Dodavatel ho týdny skládal dohromady na nudapláži a v pátek 21. července ho, rozpojené do dvou dílů, přeplavil k hlavní pláži, kde ho smontoval. Návštěvníci jezera si molo prvně vyzkoušejí už příští týden.

Co je čeká? Sedmadvacet metrů délky pevného nástupního mola, na které navazuje sedmdesát metrů mola plovoucího. Jeho součástí je dětský bazén. Jde o páteř mola a jeho hlavní část, další části přibudou po sezóně. „Stavba byla rozdělena na dvě části, aby mohli návštěvníci jezero využívat alespoň v části sezóny,“ vysvětlil chomutovský primátor Marek Hrabáč.

MEGASKLUZAVKA. Adrenalinovou atrakci si poprvé užili také Chomutované.
FOTO: Vodní megaskluzavka přilákala desítky lidí

Pevnou část kotví dubové piloty. „Ty se příliš často nepoužívají. Naposledy zhruba před deseti lety u Karlova mostu, kde piloty ledolamů chrání pilíře mostu,“ prozradila vedoucí úseku investic Monika Macherová. Pro technologii město kývlo s ohledem na původní molo, které tam stávalo po několik desetiletí. Piloty jsou delší, než ty původní, vyčnívají pět metrů nad hladinu a opřené jsou o uhelnou sloj pod dnem jezera. Dodavatel je zarážel s pomocí vibroberanidla z pontonu.

Hlavní část mola už pluje po Kamencovém jezeře. Části mola v pátek přeplavili k hlavní pláži a tam ho smontovali.Zdroj: MMCH/Tomáš Branda

Hlavní část mola už pluje po Kamencovém jezeře. Části mola v pátek přeplavili k hlavní pláži a tam ho smontovali.  Foto: MMCH/Tomáš Branda

Na pevnou část, která má funkci jakési kotvy, navazuje plovoucí část mola, jejíž páteř tvoří betonové pontony. Ta ve své podstatě není stavbou, ale je registrovaná jako plavidlo, které má i vlastní technický průkaz s identifikačním číslem. „Pro jeho obsluhu musí mít personál jezera proškolení odbornou firmou,“ prozradil zastupující mluvčí chomutovského magistrátu Tomáš Branda.

Na podzim se začne pracovat na další části mola, jejíž součástí bude sportovní a výukový bazén a prostor padesátky. Termín dodání je do března příštího roku.

Devatenáctiletý plavčík Jakub Valta
Plavčíci vytáhli tonoucího chlapce z Kamencového jezera

Za nové molo město zaplatí celkem 47 milionů korun.

Původní molo bylo v havarijním stavu, proto ho město nechalo rozebrat. Z jeho pilotů vznikl artefakt, který zdobí centrum Chomutova. Umístěný je na hřišti poblíž bývalých lázní.

Jak to, že beton plave?Pontony jsou vyrobené ze speciálního betonu a vyplněné voděodolným polystyrenem. Beton je navíc speciálně ošetřený, aby odolal vodě v jezeře, která má zvláštní chemické složení. Betonový plovák váží až dvanáct tun a ocelový 908 kilogramů. Pochozí část tvoří sibiřský modřín. Boční mola jsou z odolné oceli. Z nich je sestaveno relaxační molo s dětským bazénem.

Pokřtili artefakt vytvořený z pilířů starého mola z Kamencového jezera.
Foto: Pokřtili artefakt, který vznikl se starých pilířů z Kamencového jezera