Strážníci přišli na to, kdo v okolí autobusového a vlakového nádraží v Chomutově kreslil rudé hákové kříže. V poslední době se jich tu objevilo několik. U skupiny bezdomovců, přebývajících nedaleko, našli barvu i váleček.

Policisté vyrazili na ohlášení, že někdo pomaloval pražce kolejí. V tomto případě zvolil ilustrátor kolejiště na nákladním vlakovém nádraží. A tentokrát se nespokojil pouze s grafikou, přidal i vlastní myšlenku. Zasahující strážci pořádku si tak mohli například přečíst, že „Satan je p..a". „Nedaleko odtud mají své sídlo bezdomovci a feťáci. Při jejich kontrole jsme u nich našli jak barvou, tak i váleček, kterým své umění tvořili," popisuje úspěšné odhalení velitel zasahující směny Jiří Vaníček.

Červeně vymalovaných nacistických symbolů ve městě přibývalo, za poslední dva týdny vyjížděli policisté k obdobným malůvkám hned třikrát. „Poprvé ho někdo namaloval u supermarketu na parkovišti vedle autobusového nádraží," vzpomíná na první případ Vaníček.

Další kříže na sebe nenechaly dlouho čekat. Pár dní poté se objevily v Nádražní ulici. „Ozdobily" tady plot a vyvýšenou lávku, vedoucí přes koleje. Veškerá probíhající pátraní byla neúspěšná, po malířích jako by se země slehla.

Hotovo, dokonáno. Nyní zbývá zjistit, kdo z dotyčných má malby zakázaných symbolů na svědomí. Celou kauzu již vyšetřuji státní policisté. „Důkazní materiály byly zjištěny u mladé ženy, ta ale vinu popírá," říká policejní mluvčí Marie Pivková a dodává, „případ je řešen jako přestupek, viník se bude zpovídat před komisí magistrátu."