Ubytován jsem byl s manželkou a kamarády na Božím Daru přímo proti kostelu sv. Anny (1772). Suché silnice nás moc nepotěšily, ale všechno se změnilo během několika hodin. Celou noc sněžilo a ráno byl Zelený dům jako z cukru.

JEŽÍŠKOVA CESTA

Rozhledna na Klínovci (1884) sice byla stále v mlze, ale Ježíškova cesta byla plná nažhavených běžkařů. Nový SkiAreál Klínovec opět ožil, parkoviště v Loučné cca pro 600 vozidel bylo skoro plné, v provozu bylo 12 sjezdovek.

Samozřejmě, že tam bylo hodně lyžařů z Německa, mají to kousek, velkou skupinu tvořili sportovci z Prahy, Karlových Varů a Plzně. Sever byl také hojně zastoupen, první den jsem na parkovišti napočítal 22 vozidel s ústeckou SPZ.

Nepřehlédněte: Zoo musela utratit žirafu. Její orgány zkoumají v Německu

Od vozidla je to kousek k lesu, kde byla vzorně připravená spojovačka až ke kase. Nasadil jste lyže a hurá na svah. Poslední jízda směřovala z Klínovce rovnou k hotelu Nástup v Loučné, k auto to bylo pár metrů.

V pondělí tam nebyla žádná fronta, celý den sněžilo a hlavní sjezdovky se během dne upravovaly. Jízdné na čtyři hodiny stálo 540 Kč, končilo se v 16:00 hod. Přímo u pokladen je restaurace, na svahu je vyhlášená pizzerie. Je pravda, že sluníčko jsme zahlédli na pár minut, ale jinak to byla skvělá lyžovačka. Zlevněné jízdně pro seniory od 63 let, děti do šesti let zdarma.

ORANŽOVÁ BUBLINA

V úterý a ve středu to byla prostě paráda. Nejdelší ze sedačkových lanovek obsluhuje novou sjezdovku do Jáchymova, která je dlouhá 2 950 metrů. Ta ale v provozu nebyla. Moderní čtyřsedadlová lanovka je krytá oranžovou bublinou, což oceníte především při mrazivém větru. Nejvíc byly využívány červené sjezdovky Pařezovka (1500 m) a Přemostěná (1650 m). Samozřejmě že tam bylo několik dětských školiček, pro vyznavače freestalu připravil Funpark řadu překážek a skoků. V Jáchymově pršelo, na Klínovci tři dny sněžilo. Prašan vydržel až do středy.

Přímo na Božím Daru je řada dětských sjezdovek, nejvíc je navštěvován areál Novako, který je přímo v centru města a je vybaven nejen různými dětskými atrakcemi a potřebným zázemím, ale i letovým toboganem, kde se jezdí na gumových duších.

V sobotu 18. března tam chystají dětský karneval, ve stejný den bude na jiném místě historický běh k dobových kostýmech, večer lyžařský ples. V hotelu Praha je i bazén, nespočet penzionů překvapí jídelním lístkem i útulným prostředím.

Nám chutnalo všude, nejvíc v Penzionu Günther Schänke nedaleko radnice. Srnčí na brusinkách stálo sice 220.- Kč, ale byla to skutečně gurmánská pohádka. Cestou zpět jsme se zastavili v Kadani a moc se nám líbilo nejen historické náměstí, ale i muzeum čarodějnic a místní hrad s cyklostezkou.

Psali jsme také: Psycholog Josef Kovářík: Míša se možná ještě najde