Nový úsek dálnice D8 přes České středohoří zkrátí cestu z Lovosic do Řehlovic asi na 10 minut. V Praze nebo v Drážďanech tak budou řidiči o čtvrt hodiny rychleji než dosud. Stavaři ještě finišují, ale hotovo prý bude včas, tedy do soboty 17. prosince. První ostrou jízdu si po zmíněném úseku vyzkoušeli novináři. Jaká byla?

„První auto bude Ředitelství silnic a dálnic, poslední zhotovitele. Držte se mezi nimi, pojedeme všichni pohromadě v jedné lajně a budeme zastavovat na klíčových místech. Prvním bude technicky zajímavý most přes Oparenské údolí. Tak do aut!" zavelí mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl a přes třicet novinářů, fotografů a kameramanů v reflexních vestách běží ke svým vozům.

Po chvilce vytvoří dlouhou kolonu a vůbec první jízda po celém dosud nezprovozněném úseku dálnice D8 přes České středohoří začíná.

PRACUJE SE I V MRAZU

Vyrážíme od mimoúrovňové křižovatky Bílinka u Lovosic. Před sebou máme 12 kilometrů, pět mostů a dva tunely. Zatímco první část úseku se zdá být zcela hotová, není tu žádná technika ani dělníci, jak se blížíme k místu sesuvu z roku 2013, na dálnici je čím dál tím víc živo.

Technici dokončují svodidla na mostech a protihlukové stěny, lajnují silnici, kamiony nakládají a vykládají zeminu. Pracuje se, i když jsou tři stupně pod nulou.

„Spoustu věcí můžeme dělat prakticky za jakéhokoli počasí. Některé práce, jako jsou třeba ty zemní, se dokonce dělají lépe, když mírně mrzne," vysvětluje Jan Rýdl.

Na některých místech na dálnici ještě leží hromady štěrku nebo hlíny. Největší ruch panuje u prackovické estakády, kde stavbaři před několika týdny museli rozebrat část již dokončené dálnice a odtěžit desítky tisíc tun metrů krychlových náspu.

Podpěry mostu se totiž propadaly. Kromě svodidel nebo třeba dopravního značení tu stále chybí poslední vrstva asfaltu. Tu ale budou dělníci pokládat, až se alespoň trochu oteplí.

CHYBÍ OBRUSNÁ VRSTVA

„Máme už hotový násep, přechodové oblasti mezi sypanou konstrukcí dálnice a mostovkou estakády. Nyní se chystáme pokládat poslední, takzvanou balenou nebo chcete-li obrusnou vrstvu," popisuje Rýdl. Povrch dálnice by podle něj měl vydržet až osm let.

Oba mosty, které jsou součástí estakády, minulý týden prodělaly zátěžové zkoušky. Podle Rýdla dopadly dobře. „Celá konstrukce estakády je v naprosto dokonalé kondici a odpovídá očekávané životnosti okolo 100 let," zdůrazňuje.

Dálnici i její širší okolí ŘSD neustále monitoruje několika sondami. Výstupy z nich má každou hodinu. „Stavba i její širší okolí je bezpečné a stabilní, jinak bychom tady nebyli ani se stavební technikou," upozorňuje Rýdl.

Dvanáctikilometrový úsek přes České středohoří byl stavebně velmi náročný. Trasa dálnice vede i nad Opárenským údolím, které patří mezi nejchráněnější části Českého středohoří. „Proto jsme most přes Oparno stavěli speciální technologií, která nám umožnila stavět shora, což znamená, že noha dělníka nešlápla do spodní části údolí," líčí Rýdl.

S velkými potížemi se ŘSD potýkalo nad Litochovicemi, kde se v roce 2013 po intenzivních deštích utrhl kus svahu. Sesuv zavalil dálnici asi v délce 200 metrů a poničil i nedalekou železniční trať. Nyní je úsek prakticky hotový.

„Nad ním je celá sada velmi masivních kotvících prvků, které stabilizují celý svah. V tuto chvíli je tato část zcela stabilní a zůstane stabilní," slibuje Rýdl.

NARAZILI NA UHLÍ

Nestandardní byl i úsek u Řehlovic. Kvůli velkému stoupání museli stavaři umístit dálnici do zářezu. Při něm narazili i na hnědé uhlí. „Nebylo to úplně snadné, ale i s tím jsme si poradili," říká mluvčí.

Dálnice se řidičům otevře v sobotu 17. prosince. Přestřižení pásky by se mělo konat v 620 metrů dlouhém tunelu Radejčín. Přijít může každý. „Stavebně máme prakticky úplně hotovo. Troufám si říct, že máme dokonce možná i několik dnů rezervu," tvrdí Rýdl.

Původně měl poslední úsek D8 stát 8,9 miliard korun. V průběhu stavby se ale rozpočet navýšil o 1,2 miliardy. Náklady na sanaci sesuvu z roku 2013 se vyšplhaly na 495 mil. korun, další stamiliony stálo zabezpečení u Litochovic a Prackovic.

Slavnostní otevření - sobota 17. prosince v 10 hodin v tunelu RadejčínSlavnostního otevření dálnice D8 se může zúčastnit každý. „Ceremonie bude přístupná všem, ať už lidem z okolí, kteří strpěli tu stavbu, lidem z Ústí, Teplic, Lovosic, ale i řidičům, kteří se sem těší. Každý je vítán a každý, kdo přijde, bude pohoštěn například gulášovou polévkou," zve mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Příjezd na akci bude možný pouze od Řehlovic u Ústí nad Labem po nově dokončeném úseku dálnice. Lidé budou moci zaparkovat přímo na dálnici před tunelem Radejčín. K dispozici bude přes 5 tisíc parkovacích míst. Cestu od aut k tunelům budou zkracovat mikrobusy. První řidiči se po dálnici budou moci projet pozdě odpoledne či večer, až ŘSD uklidí mobiliář spojený se slavnostním otevřením a úsek zkontroluje spolu s policií.