Vítěz získá čtvrt milionu korun do obecního rozpočtu, a navíc tradiční Rychtářské právo, symbol dobrého vedení obce. Soutěž společně organizují Era a Nadace VIA.

„Na začátku prvního ročníku jsme si přáli, aby se ze soutěže stala určitá tradice, která bude pomáhat obcím v jejich rozvoji. Nyní máme před sebou již čtvrté pokračování soutěže Era Starosta roku. V uplynulých třech ročnících jsme obdrželi celkem 656 nominací, což je důkaz, že na počátku stál smysluplný nápad. Jsme rádi, že se díky této soutěži dostává kvalitní práci starostek a starostů malých obcí veřejného uznání," říká Lenka Heřmánková, manažerka SME Poštovní spořitelny.

O jejich práci se velmi málo ví

Soutěž je určená starostům obcí do 2 000 obyvatel. „Takto malé obce nejsou zatíženy nešvary vysoké politiky, lidé tu nevolí kandidáta číslo XY, ale člověka, kterého opravdu znají. O skvělé práci starostů menších obcí se velmi málo ví, chtěli jsme na ni soutěží Era Starosta roku upozornit. Lokální politika bývá dělána skutečně lidmi pro lidi. V současné době považujeme za velmi důležité poukázat na to, že to opravdu jde, když se chce," vysvětluje Kateřina Bláhová, projektová manažerka Nadace VIA.

Nejméně dvacet podpisů

Nominaci musí podepsat nejméně 20 lidí trvale nebo přechodně žijících v dané obci. Kromě základních údajů o obci (jméno, velikost) a o starostovi, je potřeba v přihlášce popsat, jak se po dobu starostování přihlášeného změnil život v obci a čím konkrétně k tomu nominovaný přispěl. Podmínky nominace kandidátů do soutěže budou vycházet z dobrých zkušeností z minulých ročníků, podrobné informace jsou k dispozici také na internetových stránkách www.nadacevia.cz nebo www.erasvet.cz/Starostaroku.

Soutěž „Era Starosta roku" probíhá v rámci programu podpory projektů zaměřených na komunitní rozvoj, který vyhlašují ČSOB a Era ve spolupráci s Nadací VIA. Era / Poštovní spořitelna je součástí Československé obchodní banky, a. s.

Nadace VIA vznikla v roce 1997 a navázala na činnost české pobočky americké nadace The Foundation for a Civil Society, která působila v České republice od roku 1990. Od svého vzniku do konce roku 2011 rozdělila Nadace VIA částku přes 240 milionů Kč více než 2 800 projektům z oblasti místního rozvoje, rozvoje neziskových organizací a rozvoje filantropie.
Posláním Nadace VIA je podpora a posilování aktivní účasti veřejnosti na rozvoji demokratické společnosti v České republice. Podporuje rozvoj dobrých vztahů a spolupráci mezi neziskovými organizacemi, obecními samosprávami a podnikateli. Představitelé Nadace Via jsou přesvědčeni, že právě to je cesta, na níž lidé mohou převzít odpovědnost za prostředí kolem sebe společně o něm přemýšlet a hovořit, společně plánovat změny a poté společně měnit plány ve skutečnost. Nadace podporuje rozvoj neziskových organizací, protože jsou na cestě k občanské společnosti nenahraditelné. Podporuje rozvoj dárcovství, protože občanská společnost ani neziskové organizace nemohou existovat bez podpory osvícených jednotlivců, firem a institucí.