Za celé první pololetí navštívilo Ústecký kraj 198 493 lidí, což představuje meziroční nárůst o 11,6 procenta. Nárůst je mezi českými turisty i cizinci.
Zvýšil se také počet nocí, které návštěvníci stráví na severu Čech. Ve druhém čtvrtletí jich hoteliéři napočítali 305 916, což je o 3,6 procenta víc než loni ve stejné době. Meziroční růst za celé pololetí je devítiprocentní.

Při rozdělení turistů na hosty z Česka a odjinud čísla ukazují, že výraznější nárůst je u cizinců. Nejpočetnější skupinou byli v minulosti vždy Němci a Nizozemci. Struktura hostů se v poslední době podle majitelů penzionů a hotelů značně proměňuje. Přibývá návštěvníků ze severních koutů Evropy, ale i Čechů. Němci přesto stále tvoří nejpočetnější skupinu zahraničních návštěvníků, je to 41 procent z celkového počtu cizinců. V porovnání se stejným obdobím minulého roku se jejich počet zvýšil téměř o tisíc hostů. Druzí v pořadí byli turisté z Polska, jejichž podíl byl desetiprocentní. Více než pětiprocentní skupinu zahraničních návštěvníků tvořili podle informací krajské pobočky ČSÚ turisté ze Slovenska a z Ruska.

LÁKÁ JE TAKÉ KRUŠNOHOŘÍÚsteckému kraji patřila dosud poslední příčka v celkovém počtu návštěvníků. Letos už přeskočil Pardubický kraj a za celé pololetí v počtu hostů také Vysočinu. Právě na turistiku sází krajská samospráva. Lákat se snaží na cyklostezku podél Labe, Národní park České Švýcarsko a propaguje i Krušné hory.

Počet turistů se meziročně zvýšil v celé zemi, přičemž výrazně ubylo Rusů. Hostů v ubytovacích zařízeních v zemi bylo podle ČSÚ meziročně o 1,8 procenta více, a to právě díky návštěvníkům ze zahraničí, kterých proti loňskému 2. čtvrtletí přibylo o 3,4 procenta, zatímco domácích turistů bylo naopak o 0,1 procenta méně. Celkově přijely čtyři miliony hostů a počet přenocování za celou zemi činil 10,5 milionu. Počet přenocování tak vzrostl meziročně o 0,4 procenta.

Ústeckému kraji patřila doposud poslední příčka v celkovém počtu návštěvníků. Letos už přeskočil Pardubický kraj a za celé pololetí v počtu hostů také Vysočinu. Právě na turistiku sází krajská samospráva. Lákat se snaží na cyklostezku podél Labe, Národní park České Švýcarsko a propaguje i Krušné hory. O sobě dávají znát také jednotlivá města, která se předhánějí v akcích pro veřejnost, a to zejména teď v létě.