Předpoví ráj na zemi, ale běda, jak jim v ruce nezacinkají penízky. V Chomutově se objevily ženy, které zastavují kolemjdoucí a bez vyzvání sdělují věštby o budoucnosti. Na oplátku chtějí peníze. Podle svědků jsou neodbytné a vyhrožují kletbou. Strážníci radí každý případ hlásit.

Věštkyně začaly šmejdit v chomutovských ulicích v polovině minulého týdne a zvládly už oslovit desítky lidí, převážně mladých žen. „Řekla mi, že se dožiju dvaadevadesáti let. Že mě pánbůh odmění za to, že jsem věrná svému muži,“ vypráví pětatřicetiletá Dana Hálková z Chomutova. „A pak mě vybídla, abych přispěla jejím dětem na bonbony, jinak že by mě Bůh potrestal,“ pokračuje Hálková. „Radši jsem jí desetikorunu dala, protože jsem se bála, že mě prokleje,“ dodává Hálková.

Ilustrační foto
Most varuje před věštkyněmi. Obtěžují místní a mámí z nich peníze

Nejčastěji se ženy, oblečené do barevných sukní, pohybují v Palackého ulici, kolem obchodního domu Central a supermarketu Billa. Podle svědků mluví ženy slovensky. „Ode mě dokonce chtěla peníze na letenku na Slovensko, že tam má rodinu,“ říká Jana Lounová. „Nic jsem jí nedala, to ale začala být hodně dotěrná a nakonec mi slibovala zákeřnou nemoc,“ popisuje Lounová.

Věštkyně podle zkušeností svědkyň nemají příliš bohatý repertoár věšteb a opakují ty samé mantry. Nejčastěji předpovídají dvě krásné ratolesti, peníze, hodného muže a nebezpečí v podobě brunetky, která bude chtít rodinné štěstí v budoucnu rozbít.

Ilustrační foto
Zloději přepadli mladou ženu v noci dvakrát po sobě

Někdy zase neváhají prozradit osvědčený návod, jak si zachovat zdraví a krásu. „Mě radila, ať večer obejdu třikrát zapálenou svíčku,“ usmívá se Chomutovanka Nikola Vítková.

Do Chomutova se přesunuly z Mostu

Věštkyně jsou pravděpodobně známé firmy z Mostu, kde obyvatelům znepříjemňovaly život v mnohem větším měřítku. Věštily také v centru města, u obchodního domu Central, a dokonce vyrážely i na místní vyhlášený bleší trh, kde měly krást.

Před třemi týdny proto Most veřejně vyzval obyvatele, aby si na ženy dávali pozor a informovali o jejich podnikavosti městskou policii. „Strážníci jim jejich snahy hodně znepříjemňovali a nakonec se podařilo je z centra města vypudit,“ potvrdil mluvčí města Mostu Petr Baraňák. Věštkyně navíc několikrát odešly i s pokutou za znečišťování města.

Volejte strážníky, radí ředitel

Zasáhnout proti věštkyním je připravený i ředitel chomutovské městské policie Tomáš Douda a nabádá občany, aby se nebáli obrátit na strážníky. „Umím si představit, že se dopouštějí hned několika přestupků, od neoprávněného podnikání přes obtěžování, slovní napadání až k veřejnému pohoršení,“ vyjmenovává Douda. „Určitě neváhejte strážníky zavolat, je to rozhodně na místě,“ uzavírá ředitel.

Šperky. Ilustrační foto.
Podvodník hrál v Mostě sirotka. Od soucitné ženy dostal zlato a statisíce korun