Festival sice začíná až zítra odpoledne, už týden sem ale míří desítky nákladních aut a stovky lidí zde staví stage, stany, schody, ploty, „tojtojky“ a další příslušenství, které k podobným akcím patří. Dnes večer už by vše mělo být na svém místě.

„BAHENNÍ LÁZNĚ“ NEBUDOU

„K velkým změnám oproti loňskému ročníku nedošlo. Přesunuli jsme pouze stan Rádia Impuls blíže ke vchodu. A také letos poprvé využijeme lom, kde bude REC.stage,“ ukazuje hlavní pořadatel Pavel Mikez směrem k hlavnímu vchodu. Jsme ve veseckém areálu, kam se v roce 2012 festival odstěhoval z Malé Skály.

FESTIVAL BENÁTSKÁ 2016. Tom Jones.
Nejvýznamnější festival v Libereckém kraji? No přeci Benátská!

Nad námi visí těžké mraky, ty ale Pavlu Mikezovi starosti nedělají. „Kdybychom byli ještě na Malé Skále, tak bychom to mohli po pondělku zabalit. Tady jsou asfaltky, které jsou oddrenážované,“ vysvětluje pořadatel, podle něhož tak „bahenní lázně“ nehrozí. Kromě toho jsou předpovědi meteorologů na konec týdne optimističtější.

Návštěvníků se podle Mikeze chystá letos do Vesce více než loni, kdy jich areálem prošlo přes sedmnáct tisíc. „Předprodeje jsou zatím lepší než loni,“ dodává pořadatel.

Paľo Habera a Team na Benátské 2014
Hudební festival Benátská! oslaví čtvrtstoletí. Zahrají velká jména

SPECIÁLNÍ LINKA

Na monstrózní akci se samozřejmě připravuje i liberecký dopravní podnik, který jako obvykle vypraví speciální linku. 41 Benátská! bude na trase Fügnerova ulice – Nádraží – Vesec jezdit v intervalech 15 až 20 minut. Kyvadlová doprava vyjede vždy hodinu před začátkem prvního koncertu a skončí hodinu po ukončení programu.

DESÍTKY POLICISTŮ

V pohotovosti bude také policie. Podle krajské policejní mluvčí Vlasty Suchánkové budou na místě policisté využívat velitelsko-štábní vozidlo a speciální monitorovací vůz. „Po celou dobu budou na bezpečnost nepřetržitě dohlížet desítky policistů, a to jak uniformovaní – z pořádkové, dopravní a cizinecké služby, tak i policejní psovodi, ale i kriminalisté,“ vypočítala mluvčí krajské policie. Policisté se budou zaměřovat jak na vloupačky do automobilů nebo kapesní krádeže, tak i na šíření drog mezi návštěvníky nebo nalévání alkoholu mladistvým.

Liberec je v sevření mnoha dopravních uzavírek. Na snímku situace z 18. července.
Turisté se ocitnou v pasti, Liberec je opět rozkopaný

UZAVÍRKY

Příval návštěvníků si stejně jako každý rok vyžádá další uzavírky ve městě. Dopravní omezení se budou týkat samotného Vesce, kde bude částečně zjednosměrněna ulice Česká, a to po křižovatku s ulicí Brunclíkova. Silnice bude sloužit jako parkoviště pro návštěvníky festivalu. Dále budou od okružní křižovatky v ulici Dlouhá úplně uzavřeny ulice Vrbatova, Nad Sokolovnou, Kašparova, U Družiny, Nedbalova a U Libeny. Dopravní omezení budou podle Suchánkové trvat od zítřka osmi ráno do neděle do osmi ráno. Největší nápor mohou Liberečané očekávat zřejmě během soboty, kdy večer vystoupí hlavní hvězda festivalu britská hudební skupina Status Quo.