„Je to předčasné. Lidi blázní a obchody ten blázinec podporují," myslí si František Suchý z Mostu. Podle něj by se vánoční výzdoba měla objevit nejdříve na začátku prosince. „Já se zlákat nenechám, koupím jen co je potřebné. Ale často vídám maminky s dětmi, které mají oči navrch hlavy a chtějí vše, co vidí," dodává.

Některé obchody s výzdobou neotálejí

Vánoční kampani se zákazník nevyhne v žádném větším marketu nebo obchodě. Na vánoční dekoraci nyní narazíte třeba v mosteckých prodejnách obchodního řetězce Albert.

Prozatím holý stromek postává i před mosteckým supermarketem Tesco. Třpytivého kabátu se ale dočká každou chvílí. „Vánoční výzdobu, která navodí v našich obchodech sváteční atmosféru, připravujeme od začátku listopadu. Vánoční dekorace máme už také v prodeji, zákazníci mohou vybírat z nabídky ozdob na stromeček, řetězů a nebo balicích papírů," potvrzuje tiskový mluvčí Jiří Mareček.

Slevy a výprodeje budou později

Největší obchodní centrum Mostecka se zaplní vánočními motivy od druhé poloviny listopadu. „Myslím si, že lidé oceňují správné načasování. Navozením vánoční atmosféry se samozřejmě zvyšuje prodej, přesto nechceme začínat zbytečně brzy," vysvětluje manažerka obchodního centra Central Pavla Lukavská.

Podle informací ČTK se ale najdou i výjimky, které spustí vánoční kampaně později než v posledních letech. Týká se to především vánočních slev a výprodejů. S akcemi bude vyčkávat třeba Interspar nebo obchody C&A Moda.

Vánoce po celý rok

Okolo vánočních ozdob na sloupech veřejného osvětlení chodili lidé v Litvínově po celý rok. Důvodem nebylo jako u obchodních řetězců navodit vánoční atmosféru za každou cenu.

Město na odstranění jednoduše nemělo peníze. Instalaci také provázely problémy s rozsvícením. Město za montáž a demontáž tak ušetřilo okolo 100 tisíc korun.

Oproti tomu z ulic Mostu zmizí výzdoba jako obvykle hned po Třech králích. Město si do roku 2016 pronajalo vánoční výzdobu za téměř 7,5 milionu korun. „Částka zahrnuje i instalaci, deinstalaci a skladování ozdob," říká tisková mluvčí města Alena Sedláčková.