„Je to významný krok k posílení konkurenceschopnosti českých rafinérií v mezinárodním kontextu. Jsme přesvědčeni o tom, že sloučení akciových podílů povede k efektivnějšímu provozu a vyššímu využití dostupných rafinérských kapacit," prohlásil šéf Unipetrolu Marek Świtajewski. Dodal, že pro skupinu Unipetrol je tato akvizice významným krokem k naplnění její střednědobé strategie pro roky 2013 až 2017 a posílí dlouhodobou přítomnost skupiny na českém trhu.

V souvislosti s dokončením transakce získal Unipetrol od společnosti Eni Česká republika zásoby ropy a rafinérských produktů v hodnotě přes tři miliardy korun. Konečná kupní cena bude ještě do konce druhého čtvrtletí upravena podle skutečných potvrzených objemů zásob a platných tržních cen.

Česká rafinérská provozuje rafinérie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, v současnosti jediné dvě rafinérie v České republice. Rafinérie v Litvínově - Záluží  má celkovou kapacitu zpracování 5,4 milionů tun ropy ročně.

V roce 2005 se stal Unipetrol součástí polské skupiny PKN Orlen. Skupina Unipetrol se zaměřuje hlavně na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu a zaměstnává 3700 lidí.

Společnost Unipetrol v poslední době zvýšila prodeje. Pomohla jí i klesající cena ropy a ekonomické oživení. Firma vykázala za první letošní čtvrtletí provozní zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací na úrovni 3,1 miliardy korun. Čistý zisk je téměř dvě miliardy korun.