„Situace v nezaměstnanosti v Ústeckém kraji se neustále mírně zhoršuje, a to i ve srovnání s rokem 2012, který již tak byl dost nepříznivý," sdělil Michal Tuček, analytik úřadu práce. V kraji došlo v říjnu k meziměsíčnímu nárůstu uchazečů o zaměstnání poprvé od roku 2000. „S blížícím se zimním obdobím lze očekávat utlumení prací v některých odvětvích, jako jsou stavebnictví či zemědělství, což se samozřejmě negativně projeví na počtu evidovaných uchazečů," dodal Tuček. Mírným příslibem do budoucnosti může být podle něj rozjezd projektu na podporu zaměstnávání absolventů, který by měl zlepšit jejich postavení na trhu práce.

K nejžádanějším profesím v Ústeckém kraji patří obchodní zástupci, finanční poradci, svářeči, číšníci a servírky, kuchaři a zedníci. Podle evidence volných pracovních míst hlášených zaměstnavateli mají větší šanci získat práci také řidiči, automechanici, lékaři, elektrikáři, operátoři call center a šičky.

V Josephu u Havraně, největší nové průmyslové zóně na Mostecku vzniklé na úrodných polích, od roku 2001 postavily továrny čtyři investoři, kteří vytvořili celkem 800 přímých pracovních míst. Mostecká radnice, která zónu financovala se státem, nedávno oznámila, že podle odhadu vzniklo díky Josephu dalších 950 nepřímých pracovních míst. Umístění dalších investorů podle radnice komplikuje několikanásobné zvýšení ceny za odnětí půdy ze Zemědělského půdního fondu. Náklady na pořízení čtverečního metru tím stouply na 942 korun, zatímco v nedaleké zóně Triangle, kde se za odnětí půdy neplatí, je celková cena za plošný metr 400 korun.