„Čekáme, až se vyřeší problém s podzemními kabely," řekl včera Mosteckému deníku David Lajer z vedení firmy. Ta má od města pozemky v pronájmu od roku 2009, ale za zvláštních okolností zasáhla do části parcely úředně schválená stavba cizího elektrického vedení, které v lokalitě změnilo rozsah ochranného pásma. Nemile překvapený investor teď musí celý projekt předělávat a stavba manufaktury se tím prodraží.

Radnice z objektivních důvodů prominula firmě pokutu za nedodržení termínu výstavby a prodloužila pronájem do konce roku 2015. Záměr výstavby je podle úřadu v souladu s územním plánem a výroba nemá nikoho rušit.

Firma se orientuje na vývoz, který tvoří 95 procent prodeje. „V hobby průmyslu a malých inovativních firmách může být budoucnost tohoto regionu," řekl nedávno v Mostě Josef Postránecký z ministerstva pro místní rozvoj.

Také dva další noví investoři, společnosti A-Benet a KPO servis, zahájí výstavbu svých malých podniků později. V jednom případě je důvodem neúspěch žádosti o dotaci, ve druhém špatná ekonomická situace. Oběma firmám zastupitelstvo v březnu schválilo pronájem pozemků s následným prodejem. Společnosti ale v červnu požádali o odklad podpisu smlouvy. Zastupitelstvo jim v září vyhovělo a termín posunulo o deset a dvanáct měsíců.

Firmy chtějí v průmyslové zóně Pod Lajsníkem zaměstnat celkem dvacet lidí, město si prodejem parcel vydělá necelých pět milionů korun.