Mostecký deník ze zápisu schůze městské rady zjistil, že budovu má získat známý mostecký podnikatel a člen ODS Jiří Kroužek. Nejde o klasický obchod za peníze, ale o směnu. Město má za bývalý „Kreml" v hodnotě 9 milionů korun získat od Kroužka jeho rekonstruovaný fotbalový areál v Čepirohách ve stejné hodnotě. Sídlí tam městem dotovaná Fotbalová škola Most, které Kroužek šéfuje. Radní záměr směny nemovitostí před dvěma týdny schválili.

„Je to opravdu tak," potvrdil včera redakci Karel Novotný (ČSSD), náměstek primátora pro ekonomiku, majetek a majetkové účasti.

Městu se nikdy nepodařilo komunistickou budovu prodat, ani směnit se státem, který z ní chtěl kdysi udělat nový úřad práce, jenže stejně jako radnice nenašel desítky milionů na přestavbu. Tu má zajistit Kroužek do pěti let od nabytí vlastnického práva, jinak radnici zaplatí pokutu půl milionu korun. Co s objektem udělá, není jasné. „Pan Kroužek je v zahraničí, vrátit by se měl za tři týdny," sdělili jeho spolupracovníci. Detaily proto nesdělil ani Novotný.

Podle informovaného zdroje z okruhu Kroužkovo známých mají být v budově hlavně kanceláře jeho firem.

Zpustlý objekt chtěla letos koupit za 15 milionů firma Betonblock vyrábějící betonové stavební prvky a ploty. Z budovy chtěla udělat administrativní centrum. Až po podání žádosti si nechala udělat rozpočet na rekonstrukci, která by ale byla dost nákladná, a tak od záměru odstoupila.

V budově sídlí jen prodejna sportovních potřeb. „Rádi bychom tu zůstali," sdělil nájemce Zdeněk Kolman.

Nový vlastník musí strpět věcné břemeno: protiatomový úkryt v podzemí objektu.