Hned začala udivovat a raketově narostla. Výsledek? Má za sebou první sezonu v top interligovém týmu z Mostu, na krk si pověsila medaili za český titul a dostala první pozvánku mezi dospělé reprezentantky, se kterými se v mostecké sportovní hale chystá na kvalifikační zápas s Tureckem. Osmnáctiletá Kovářová zažívá hodně příjemné dny. „Mám za sebou sezonu snů," rozplývá se pravá spojka české reprezentace.

Sáro, prožíváte premiéru v dospělé reprezentaci. Jaké to pro vás je?

Je to skvělý pocit hrát se zkušenými hráčkami. Je to úplně něco jiného než v mládežnických reprezentacích, navíc je konec sezony, takže se dá říct, že si užívám ty poslední chvíle tady na reprezentaci.

V kvalifikaci o mistrovství světa vás čeká Turecko. Co od zápasu očekáváte?

Uvidíme, trenér říkal, že nejspíše nastoupí celá tato sestava, pokud ano, tak budu šťastná. Doufám, že se nám podaří vyhrát. To by se mi moc líbilo. Sledovaly jsme Turkyně na videu, připravíme se na ně hlavně takticky a snad nám to vyjde. Uvidíme o víkendu.

Máte za sebou letos sezonu snů. Hrajete v Mostě, máte český titul, teď jste nově v áčkové reprezentaci. Takže podařený rok, že?

Přesně tak, sezona snů. Byla to moje první sezona v Mostě a mám z ní obrovské zážitky. Atmosféra tady v Mostě při házené je skvělá, užívala jsem si každý zápas. A titul, že jsme vyhráli? To je něco neskutečného. Když jsem hrála v Písku, tak tam jsme bojovali o to, abychom zachránili ligu, takže teď jsem si to prožila také z té opačné stránky. Musela jsem si také zvykat. Most je top družstvo, mám tady jinou úlohu než jsem měla v Písku, kde jsem hrála šedesát minut v kuse. I ty tréninky tady jsou o něčem jiným, jsou tady hodně zkušené hráčky. Postupně jsem si zvykala a teď už se dá říct, že jsem zapadla do týmu. Je mi tady mezi holkama skvěle.

Máte nějaké házenkářské vzory? Nastupujete vedle zkušených hráček, jak jste sama zmínila.

Co se týká českých hráček, tak například Iveta Luzumová, když s ní najednou můžu hrát. Vždyť já jako malá holka na ní koukala, když hrála v Písku. Najednou si s ní můžu zahrát na reprezentačním tréninku, to je paráda.

No a vaše házenkářské sny ještě nekončí. S Mostem vás čeká kvalifikace o Ligu mistrů.

Přesně tak. To byl můj sen zahrát si Ligu mistryň. Doufám, že se nám kvalifikační turnaj podaří. Půjde hlavně o letní přípravu, abychom v ní jako tým dostatečně zamakali.

Komplikace. Bašný přišel o nemocnou Kutlvašrovou

Most – České házenkářky se od začátku týdne chystají v Mostě na sobotní play off duel s Tureckem (18:30) o postup na mistrovství světa v Německu. Trenérovi Janu Bašnému dělají vrásky absence Ivety Luzumové a nemoc Hany Kutlvašrové, se kterou počítal jako s pilířem české obrany. „Onemocnění Hany Kutlvašrové je pro nás hodně nepříjemné. Dva roky měla reprezentační pauzu a potřebovali jsme ji do týmu zapracovat. A to nejde, protože leží s horečkou v posteli. To je velký problém, počítali jsme s ní pro zkvalitnění obrany. Nerad dělám na hřišti věci, které nejsou vyzkoušené a nacvičené. Její reprezentační pauza bude znát a já doufám, že se dá brzy dohromady, abychom s ní alespoň dva dny mohli v tréninku pracovat," řekl Bašný. Z týmu cítí pozitivní energii. „Hráčky jsou na házenou docela nažhavené, přestože jsme na konci sezony. Potřebujeme je na sobotu dostat na stejnou úroveň. Turecká sestava je kompletní, takže to nebude lehký soupeř."