Mostecký závod je předposledním podnikem Českého poháru v terénním triatlonu. Závodníci při něm najdou zázemí v areálu Matylda, odkud se vydají na 1,2 km plavání ve stejnojmenném jezeře. Třicetikilometrová bikerská část je rozdělena do dvou okruhů, které v sobě mají i technicky náročné pasáže. Desetikilometrový běh je pak rovinatý a členěný do tří okruhů.

„Trať je velmi hezká. Most je většinou vnímán jako panelákové, zničené, vyloučené město. My se ale snažíme tuhle nálepku strhávat a ukazovat jeho krásy. Každý účastník uvidí, že okolí jezera Matylda je opravdu krásné,“ říká ředitel závodu Tomáš Langhammer.

Toho těší i účast elitních závodníků. „Ve startovní listině jsou tři nejlepší muži v pohárovém pořadí a dvě ze tří nejlepších žen,“ zmiňuje Vojtěcha Bednarského, Ondřeje Petra, Václava Holuba, Janu Brantlovou a Radku Slaninovou.

Součástí programu budou závody pro děti a kratší závod Sprint na vzdálenostech 0,4 – 15 – 3 km. Matylda v neděli hostí i dětské závody, plochy pro bruslení a koupání jsou pro veřejnost zavřené.

Ilustrační snímek.
Tenisté Bolardt a Havlíčková byli nejlepší na celostátním turnaji v Lounech

Dětský triatlon má tento časový rozvrh: od 8:30 hodin do 9:00 hodin je otevřeno depo. Od 9:00 hodin do 9:15 hodin rozprava, kde se závodníci dozvědí všechny věci skrze závod a poté v 9:30 hodin startuje nejmenší kategorie 0-6 let. Po doběhnutí všech benjamínků bude start věkové kategorie 7-11 let a poté starší a mladší žáci. Tratě budou pověšeny na prezentaci na tabuli. Pokud to časový program dovolí, ihned po doběhnutí žactva bude slavnostní vyhlášení nejlepších v každé kategorii chlapci/dívky: 0-4 roky, 5-6 let, 7 let, 8 let, 9 let, 10-11 let, 12-13 let a 14-15 let.

Michal Všeliš, Martin Vokurka