Do Žďáru i Nového Veselí zavítají ve dnech 20. a 21. dubna nejlepší chlapecké a dívčí školní družstva v kategorii staršího žactva. Oba finálové duely z vyhlášené házenkářské bašty odvysílá v přímém přenosu i televize.

Mladý mostecký talent Adéla Borlová se přitom mezinárodní házené věnuje teprve rok a půl. Přesto patří k tahounkám. „Je to talentovaná a nadaná hráčka. Za rok a půl, co mezinárodní házenou hraje, je v našem týmu jednou z nejlepších, i když se tomu nevěnuje odmala," říká na adresu Borlové její učitelka Jana Štěpánková.

Ale pozor! Adéla má sportovní průpravu skvělou. Házená a sportování jí není cizí. Věnovala se totiž sedm a půl roku národní házené. Ještě před dvěma lety slavila se spoluhráčkami titul halového mistra republiky. Jako skvělého sportovce jí na radnici ocenilo i vedení města. Pak jí uchvátil boom, který rozpoutali v Mostě populární Černí andělé a Borlová sběhla bojovat na jiné hřiště. Za tým Černých andělů válí na spojce v kategorii starších žákyň v celorepublikové lize.

„Sportovní liga základních škol není tak náročná jako naše soutěž, kterou hrajeme s Černými anděly, protože tady nejsou holky, které házenou hrají závodně, ale také má svou kvalitu. Zápasy ve finále už budou určitě o dost náročnější," porovnává Adéla.

Když se zasní a podívá do budoucnosti, tak jednou by ráda v mosteckém A týmu vyběhla před plnou halu. Mnoha dívkám se tohle splnilo.
„Když mi to půjde a vezmou mě, tak ty ambice mám. Určitě bych si chtěla v týmu Černých andělů zahrát," řekne rozhodně školačka, která by se ráda dostala na místní Střední školu diplomacie a veřejné správy. V týmu je vedle ní ještě dalších pět „kovaných" házenkářek, čímž kvalita celku z města pod Hněvínem ještě roste a medailový zisk by tak neměl být nepřekonatelnou překážkou.

„Věřím, že holky na medaili dosáhnou. Jaká bude, to se uvidí," usmívá se kantorka Štěpánková, která se dříve sama házené věnovala.

Házenkářské soutěže SLZŠ se v letošním roce zapojila družstva z 203 škol v Česku. Do republikového finále postoupilo šest nejlepších chlapeckých a stejný počet dívčích týmů.

FINÁLE HÁZENÉ

Celorepublikové finále 3. ročníku SLZŠ o Pohár ministryně školství v házené se uskuteční 20. a 21. dubna v ZDT Aréně v Novém Veselí. Finálové zápasy 21. dubna (11.30 dívky a 12.30 chlapci) přenáší živě Česká televize.

Účastníci finále – dívky: ZŠ Jakuba Arbesa Most, 31. ZŠ Plzeň, 7. ZŠ Kladno, Masarykova ZŠ Velká nad Veličkou, ZŠ Zlín – Křiby, ZŠ Nové Veselí.
Chlapci: ZŠ nám. Svobody Praha 6, ZŠ Nezvěstice, ZŠ Jičín, ZŠ Újezd u Brna, Masarykova ZŠ Velká Bystřice, ZŠ Nové Veselí.