Dokázali to. Čeští reprezentanti v malém fotbale poprvé v historii vyhráli mistrovství Evropy. Ve finále zdolali šestinásobné evropské šampiony z Rumunska 4:1.

Ve finále mistrovství Evropy v ukrajinském Kyjevě řádila blanenská dvojice, Jan Koudelka i Ondřej Paděra dali po dvou gólech. „Skvělá práce trenérského týmu, a to jak Standa Bejda, Jirka Novák a Peťa Pícha, který ve složitých podmínkách zvládl připravovat a stříhat přenosy, abychom nějak byli připravení na soupeře. Chtěli jsme hrát svoji hru, nakonec práce vyústila ve skvělý taktický boj ve finále, porazili jsme Rumuny, kteří s Kazachstánem ve všech zápasech vystupovali suverénně. Mám obrovskou radost, jak to hráči zvládli,“ těšilo generálního manažera české reprezentace Luďka Zelenku.

Běh santů se konal v minulých letech například v Hradci Králové. Archivní foto
Unikátní sportovní příležitost. Most zažije běh Santa Klausů

Koudelka otevřel skóre už ve druhé minutě, o sedm minut později se přidal Koudelka. Po přestávce se sled branek opakoval, na Koudelkovu trefu navázal Paděra. Rumun Nemitanu pouze snížil. „Turnaj nás nezastihl v nejlepší formě, ne vždycky se nám dařilo, trochu jsme se trápili ve skupině, nakonec se to podařilo a je z toho obrovská paráda. Klobouk dolů před všemi, co se na tom podíleli. Zejména je potřeba pochválit hráče, viděl jsem na jejich tvářích obrovskou úlevu. Teď si užíváme vítězství,“ oddechl si Zelenka.

Rumunsko - Česká republika 1:4 (0:2)

Branky: 34. Nemitanu – 2. Koudelka, 9. Paděra, 32. Koudelka, 35. Paděra
Žluté karty: 14. Alecu – 19. Koudelka

Rumunsko: Amarinei (Matache) – Radu, Vincene, Vasile, Chirica, Popa, Alecu, Stupu, Tanase, Paulevici, Burciu, Vlad, Nemitanu, Stelea.

ČR: Bíro (Bellada) – Levčík, Hakl, Koudelka, Polák, Paděra - Šultes, Sodoma, Demeter, Göth, Mařík – Popelka, Režný, Presl.

O 3. místo:
Anglie – Kazachstán 0:2

Semifinále:
Anglie – Česká republika 0:5
Rumunsko – Kazachstán 2:2, pokutové kopy 3:1