Na vodáckých serverech je 20. duben a 31. březen zapsán černým písmem. Kamenice 2002, 2012 a 2013. „I přes intenzivní péči a dlouhodobou resuscitaci pacient v sedm hodin večer zemřel," uvedla mluvčí jablonecké nemocnice Petra Hybnerová. Ani šestašedesátiletý muž nebyl tentokrát účastník probíhajících závodů.

Ty pokračovaly v neděli a na stejném místě v peřejích U pomníčku opět došlo ke kolizi. Potíže měli mistři Evropy z roku 2011 ve sprintu. „Zatímco Lukáš Tomek svou loď opustil, jeho parťák Michal Šrámek zůstal dlouhých zhruba dvacet minut zaklíněn po krk v ledové vodě a po vyproštění musel být převezen do nemocnice," píše David Knebel na www.horydoly.cz.

Podle Knebela na Kamenici o tomto víkendu teklo mnohem více vody, než bývá obvyklé: „Rychle tál sníh na horách a nebylo potřeba vypouštět vodu z přehrady." Tuto informaci ale vyvrátil hrázný z Josefodolské přehrady: „Vždycky chtějí 12 až 14 kubíků za vteřinu. V sobotu jsme připouštěli jeden a půl a v neděli čtyři." Zbytek do požadovaného množství už obstarala voda z tajícího sněhu.

Před jedenácti lety se v Návarovské soutěsce převrátil muž na kajaku. V silném proudu se mu zřejmě zaklínila noha a sám se nemohl vyprostit. Našli jej večer. Už se nikdy nepodařilo zjistit, jak vytáhl kajak na břeh, kde odložil i spricdeku. Řeku splouval se synem, v Jesenném je čekala manželka.

I před rokem na konci března vlála nad peřejemi černá zástava. V dravé vodě s průtokem 15 kubických metrů za vteřinu se převrátil raft. Vodáka našli v řece až po dvou kilometrech z vrtulníku.

V regionu loni na jaře zemřel i další vodák. Na Jizeře u Riegrovky. Tedy měla řeka průtok 25 kubíku za vteřinu.