Čeká Most lepší, nebo horší budoucnost? Záleží na nás. Asi všichni si přejeme to první. A přitom o tom často pochybujeme, když se na ulici rozhlédneme a necháme se zviklat tím, co vypadá jako úpadek (třeba chůze po rozbitých chodnících v centru města nebo procházka Stovkou).

Je žádoucí nepropadat panice, nekritizovat a nehledat viníky. Berme problémy jako příležitost ke změně a nevytvářejme nové a Most jednou zcela jistě bude lepším městem. Už to nechce žádné socioekonomoanalýzy pro opatrné konzervativní postupy (problémy už byly dávno definovány), chce to odvážné činy. Když je město nemocné, čajíček nepomůže.

Čtěte: Most svým myšlením zůstává v 90. letech. Nepustil architekty do centra

Je třeba naslouchat lidem, kteří radí novátorská řešení. Třeba ženám, které se ozvaly v souvislosti s Repre. Já jim věřím. Prosazují architektonické soutěže. Vyzkoušejme je. Dokažme, že Most se nebojí, že má na víc. Nebuďme podprůměrní. Nežijme jako pacienti.

Podle odborníků má podoba města vliv na psychické zdraví. Uznávaný architekt a urbanista Peter Gero dokonce řekl: „Nedokonalost a povrchnost veřejného prostoru vytváří agresivitu." A jak bylo řečeno, „podobné přitahuje podobné když zvýšíte atraktivitu, přitáhnete lidi, kteří chtějí žít v atraktivním a platí to i naopak".