Podle ředitele muzea Michala Soukupa výstava nabídne poněkud netypický pohled na některé významné archeologické památky z naší oblasti, totiž pohled umělkyně.

"Umělkyně, která i přes to, že žije v „digitálním věku", obětovala čas tomu, aby se pokusila zachytit jejich náladu a barevnost tradičním způsobem, v podobě olejomaleb. Pro srovnání některé malby doprovází letecké snímky archeologa Zdeňka Smrže, takže návštěvníkovi nabízíme dva různé úhly pohledu na totéž," sdělil Mosteckému deníku ředitel muzea.

 První dosud známé objekty, které odborníci označují jako hradiště, vznikly v Čechách přibližně před sedmi tisíci lety. Postupně se staly základem pro budoucí výstavbu středověkých hradů. V opevněných sídlech se bydlelo, byla to zároveň i centra hospodářská, správní a soudní. Mostecká výstava upozorní na jejich stopu v oblasti severozápadních Čech.

Vernisáž s volným vstupem začne v 17 hodin v hlavní budově Oblastního muzea v Mostě v ulici Československé armády.
Výstava potrvá do 31. května.

PhDr. Zdeněk Smrž (*1948)
Od roku 1971 působí v Archeologickém ústavu ČSAV Praha – expozitura Most (v roce 1993 pracoviště delimitováno jako Ústav archeologické památkové péče severozápadních Čech Most) jako archeolog. Jeho specializací jsou knovízská kultura, výšinná sídliště a hradiště mladší doby bronzové až pozdní doby halštatské, sídlištní a procesuální archeologie a od roku 1993 letecká archeologie. Zabývá se celkově sídelně historickou problematikou přecházející v posledním desetiletí (díky letecké archeologii) v krajinnou archeologii.

Vlasta Dětinská, roz. Veselovská (*1940)
Povoláním je zdravotní laborantka. Od dětství kreslí a maluje temperami. Absolvovala 8 semestrů Přírodovědecké fakulty UK a v této době i poté později malování zanechala. Malířství se plně věnuje od roku 1984. Její díla je možno shlédnout v nejrůznějších galeriích, galerii Dílo v Praze, Brně, Pardubicích, Táboře, Zlíně i Přerově. V roce 1988 se stala členkou OOA při ČFVU. V roce 1996 začala pracovat na krajinném cyklu „Odněkud někam" (Praha, Brno, Tábor, Jindřichův Hradec, Pardubice, Čáslavsko, Pražské Povltaví, Podřipsko a Polabí), v němž se věnuje krásám povodí českých řek. V posledním období se vrátila k motivům Prahy, hlavně Libně, do níž chodila do škol. Po celé své malířské období se též věnuje malování květin. Na mostecké výstavě výtvarnice představuje hradiště v severozápadních Čechách – v oblasti vymezené Kadaní a Litoměřicemi.

(Zdroj: Oblastní muzeum Most)

Užitečné informace o muzeu a výstavě

Otevřeno

út – pá 9 – 17 hodin,

so – ne 13 – 17 hodin

Vstupné v ceně celkové prohlídky muzea: dospělí 30 Kč, děti, mládež, senioři 15 Kč.
Výpravy nad 10 osob: dospělí 20 Kč, ostatní 10 Kč.