Když se v srpnu v Oblastním muzeu Most rozlícená uklízečka vrhla na jednoho návštěvníka, který jí pošlapal čerstvě umytou podlahu, a koštětem ho přitlačila ke zdi, vypadala věrohodně a způsobila rozruch. Byla to ale jen krátká divadelní scénka, součást humorných prohlídek ve stylu živých obrazů.

Tentokrát se chystá něco většího a vážnějšího. Muzeum, které se v posledních dvou letech více otevřelo veřejnosti, spojilo síly s Docela velkým divadlem Litvínov, které má v repertoáru emotivní dramata s historickým pozadím. Noví partneři je uvedou v podkroví muzea v nové komorní scéně Pod střechou, kde se obvykle konají výstavy a přednášky.

Mostecké Divadelní vinobraní. Jiří Kraus s herečkou a zpěvačkou Lucií Jagerčíkovou
FOTO: Divadelní vinobraní odstartovalo druhou polovinu sezony

„Naši nabídku pro veřejnost chceme obohatit o představení, která se zabývají historií nebo jiným úhlem pohledu rozvíjejí témata našich expozic,“ řekla asistentka ředitele muzea Eva Hladká. Zatím se jedná o pokus. O životnosti projektu rozhodne přízeň diváků.

Těm herci zahrají 25. a 26. září a 23. listopadu mystickou grotesku z éry stalinismu Mistr a Markétka a 19. října a 10. prosince sugestivní drama Klára 3847, skutečný příběh dívky vězněné v koncentračním táboře Osvětim.

„Hledali jsme v Mostě prostor vhodný pro téma týkající se svobody, historie a paměti. A pak jsme přišli do mosteckého muzea na výstavu a prostor pod střechou nás zaujal,“ řekla Jana Galinová, manažerka a herečka Docela velkého divadla Litvínov. Spolupráci usnadnil i fakt, že muzeum je krajskou organizací a divadlo mohlo inscenaci uskutečnit jen díky krajské dotaci.

Za poklady Ústeckého kraje aneb záhada zmizelého exponátu v Oblastním muzeu v Mostě.
OBRAZEM: V Mostě se ztratil samuraj, zavolali detektivy

Divadélko Pod střechou má osmdesát míst. Všechna představení budou začínat v 19 hodin.

O hrách Román Michaila Bulgakova Mistr a Markétka, který je o lásce a touze po svobodě a odhaluje prostřednictvím ďábla zlo v lidech a ve společnosti, povolili komunisté vydat až 27 let po autorově smrti. Docela velké divadlo uvede dramatizaci v režii Jurije Galina, premiéra bude už 22. září v Litvínově. Umělci tím připomenou 50. výročí prvního vydání stejnojmenného románu.

Rus Galin býval režisérem a uměleckým šéfem divadla v Simbirsku a jeden z nejlepších světových románů chtěl do divadla dostat už v roce 1980. Sovětší komunisté to ale nedovolili, protože Bulgakovo dílo bylo kritické k totalitě a režimu vadilo.

Inscenace Klára 3847 ukazuje boj dívky o přežití v Osvětimi, překonání ztrát příbuzných a přátel a nezlomnou vůli přežít v nelidských podmínkách. Kláru Brodyovou, která žila až do své smrti v Mostě, hraje autorka hry, Klářina vnučka Lenka Lavičková. V režii Jurije Galina účinkuje celé Docela velké divadlo.

Vstupenky jsou k dispozici přímo v muzeu, dají se koupit i v nově otevřené umělecké kavárně The Café pod mosteckým magistrátem města, anebo telefonicky objednat na čísle 778 094 093, zaplatit převodem a vyzvednout si je přímo před představením. Stojí 200 korun, pro studenti a seniory 100 korun.

Pohřešovaný Roman Švec z Mostu
Mostečan je už druhý měsíc nezvěstný. Mobil na něj nefunguje