Je pátek, 9. listopadu, 18.25. Nadšeně míříme na show Pražského výběru do velké pražské haly, ale až tam nám dochází: „Jsme jinde!" 02 Arena je tichá. Zato u Tipsport Areny na Výstavišti, kde se koncert koná, už jsou davy.

19.05. Na rampě před zakrytou scénou akordeonista mačká i latinské rytmy, dav bouří, chce svůj Pražský výběr. Kapelu – legendu s laciným vínem v názvu, která je v původní sestavě zpět.

Od legendární Straky dál

Mizí hadr, „odhodí" nás hlasitý ohnivý pšouk. Syn kytaristy Michala Pavlíčka ze záznamu zpívá dávný hit Mendocino, stejně, jak na úvod legendárního LP Straka v hrsti (1982/1988), která letos zjara vyšla u Supraphonu v reedici. A nyní už je platinová! Album zní celé, pár skladeb tak Výběr s Michaelem Kocábem u mikrofonu i u kláves dá živě vůbec poprvé. Třeba Bangabasavu… a patřičně se tím chlubí.

Hala je plná, lidí až „po strop". „Bylo příjemné všechny ty lidi vidět, když rozsvítili. Jinak jsem dohlédl jen pod pódium na naše skalní fanoušky," ohlíží se po show Klaudius Kryšpín, bubeník Výběru. Jen lituje, že hrál až v druhé půlce, že se třeba hit Zubatá musel obejít bez něj. Měl ho v rukou i paličkách Jiří Hrubeš.

Vilém Čok má šaškovské rolničky a kostým kostlivce, Atomový Hrubeš v černém buší do bicích jak zamlada. Euforie vládne na scéně i v hledišti, a je tu Kouzlo. To když Michael Kocáb, který krátce před tím zpívá a kráčí v masce Artura Ropotáma přímo k nám, odsune víko a leze ven z rakve! Jen ne v masce, má bílou paruku „upíra". Dokonale nás zmátli, Michael a moravský fanoušek Výběru, který celý večer ve svraštělé masce Ropotáma vystupuje.

Já jsem Hrabě X!

Tipsport Arenou zní teskný hit Hrabě X, Michael asi musel čekat v rakvi hodně dlouho! „Proč mi rozkoš vytí vlků skýtá? Že jsem divnej patron, Hrabě X," napsal pro Kocába už zkraje 80. let veršotepec František R. Čech. Od něj v hale zní i klasika Pražákům je hej, při níž na nás „hází" barevná prasátka velká disco koule z projekce. Před Pražáky ještě Čokův zběsilý song Na Václavským Václaváku, a už dál, jako na Strace, oblíbený ironický Můj koníček (Krysy už jsou tady). Při něm obrovská hlava myši na projekci - a pod ní „tákhle maličkej Kocáb"…

Další velké překvapení je song S. O. S. (Prachy). „Prachy jenom prachy nečekají, jen po nich sáhneš, a už tě maj…" Na mezihru přichází na molo v bílém nobleku hudebník Ondřej Soukup, ten hrával ve Výběru na basu před Čokem, ale „prchl ke Gottovi". Stejně jako na Strace v hrsti tu řekne jen „Haló, Soukup. Haló?!" a jde. V šatně svléká bílé sako, párkrát ještě zpoza pódia nahlédne na scénu, co se děje – a mizí. „Netuším, jestli s námi vystoupí i na dalších čtyřech koncertech, které nás čekají. Aby jel kvůli pár slovům 400 kilometrů," váhal Klaudius Kryšpín.

Nádraží a dvoje bicí poprvé

Finále Straky je velkolepé, závěrečné Nádraží (slova Jiří Suchý!) přechází v dlouhé a „výživné" bubenické sólo Jiřího Hrubeše. K němu se přidá Klauda Kryšpín, pak už George Hrubeš odchází, jeho čas vypršel. Ale Klauda zůstává. „Asi to nebyl dobrej nápad, začít koncert dlouhým sólem. Dal jsem do toho hodně síly, ještě teď cítím nohy, šlachy," stěžuje si. „Dost mi to dalo zabrat, vlastně nevím, proč se na koncertech v Čechách tolik sóluje" ohlédl se bubeník druhé sestavy Výběru. Muzikant, který ke squadře Kocába a Pavlíčka nastupoval v osmnácti letech. „Přesto jsme si to hodně užili my i naši fanoušci," říká.

Ale ještě se „stará sestava Výběru" děkuje a loučí na rampě – a už je tu Tatrman, úvod alba „Výběr" (1987); to vydal Supraphon v reedici letos v říjnu. Dál úžasný Člověk bez talentu a Kocábův slib: „Teď vám zahrajeme pecku, kterou jste od nás ještě nikdy neslyšeli. Papíry straší. „Oldu, hrajte Oldu," žadoní můj soused. Ale má ještě čas.

Čerti se ženili, armáda táhla

20.40. Kocáb slibuje další věc, kterou Výběr od natočení alba nehrál. Hrály dudy. Živé dudy chybí, má je v klávesách, přesto zážitek. Skvěle nostalgické je, když se už na Strace přidá pravý „Výběrák" Jiří Tomek, hráč na bonga a zpěvák i showman, který k počátkům Pražského výběru nerozličně patří. A co, že má stejné břicho, jako Čok. Oni i fanoušci se mohou chlubit svými „panděry" po třiceti letech holdování bigbítu a pivu.

Oba bubeníci, Hrubeš s Kryšpínem, hrají singlové hity Olda je přítel můj i ještě starší kousek Komu se nelení, tomu se ženění, song o svatbě čerta jménem Haťapaťa. Nakonec zní Reminiscence, song dávající sbohem Rudé armádě. No ano, to Kocáb ty darmožrouty a okupanty od nás po revoluci vyhnal! Zprostředkoval ta jednání a koncertem Pražského výběru jim zamával na rozloučenou, pamatujete? Halou duní i hit Melem nemelem z alba Běr.

Ve finále opět všichni společně, na molu Klauda polévá Hrubeše minerálkou místo šampusu, jak se to dělá vítězi na závodech F1. Perfektní atmosféra, skvělé!

Nadšení i nostalgie

21.25. „Bylo to výborné, jsem spokojený," říká před Tipsport Arenou po koncertě Jan Havlíček z Berouna. Opodál si právě balí akordeon chlapík, který Výběru dělal předkapelu a přidal se iu v pár písničkách.

A Slávek Zachar z Ústí nad Labem dodává: „Souboj bubeníků Klaudy a Jirky byl skvělý zážitek. Kocáb dal zapomenout na ministerskou minulost. „Čombe" Pavlíček energií víc šetřil, ale jeho geniální kytara rezonovala s mým srdcem. Odcházel jsem ze show a cítil jsem se chvilku o mnoho let mladší," přiznal s úsměvem.

Všiml si také, že se Klauda Kryšpín při hraní dost ohlížel na Jiřího Hrubeše, jak to hraje. „Já pokukoval po všech, nejen po něm. Koukat jen do bubnů a jich si nevšimnout, to by bylo hrůzostrašný," vysvětluje Klaudius Kryšpín. „Přátelský pohledy se tomu říká," dodává.

Hity Výběru slovo od slova

Pražská comebacková show Výběru, začátek turné pořádaného agenturou No Gup, byla ideální příležitost ke vzpomínání. „Pražský výběr mě nadchnul na koncertech v Ústí nad Labem v lednu a v Teplicích v květnu roku 1981. Zažil a silně jsem prožíval období jejich zákazu a následně pár comebacků. Vydání desek, kdy druhá vyšla jako první, se dnes asi těžko bude vysvětlovat někomu mladšímu. Do srdce se zapsaly zejména věci ze Straky v hrsti a singl Haťapaťa (Komu se nelení, tomu se ženění)/ Olda je přítel můj. Druhá deska Výběr už neměla to kouzlo nového a zakázaného. Ale i věci z ní mluvily naší řečí," ohlížel se Slávek Zachar. „Pražáci pochopili co chtějí návštěvníci jejich koncertu v Praze v Tipsport Areně vidět. Celou první desku jsem živě prožíval skoro jako tenkrát," dodal fanoušek Výběru z Ústí. Také on patřil mezi tisíce lidí, kteří si ten večer zpívaly skladby Pražského výběru slovo od slova.

Další koncerty Pražského výběru na turné 2012

13. 11., 19:00 hod. – Ostrava, hala SAREZA
21. 11., 19:00 hod. – Brno, KAJOT ARENA
24. 11., 19:00 hod. – Pardubice, ČEZ ARÉNA