„Po loňském úspěchu, kdy si ho v českých městech užily tisíce lidí, míří mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná už 25. 27. června do Ústí. Návštěvníky letního kina čeká bohatý domácí program i zahraniční hvězda vynikající italský umělec, mim, klaun, autor i režisér Paolo Nani se slavným představením Dopis," zve Jiří Turek. My však vyzpovídali principálku.

Paní principálko Ivano, co nás od klauna Naniho čeká?
Paolo Nani, italský umělec žijící v Dánsku a největší hvězda ústecké Letní Letné 2012, do Ústí přiveze své představení The Letter, Dopis. Za 20 let ho hrál už minimálně tisíckrát, zná ho celý svět a stále je populární. Také v Olomouci na Letní Letné sklidil obrovský úspěch, pískot a nekonečný potlesk.

Je to ale přeci jen Ital. Nehrozí zde jazyková bariéra?
(smích) Ne, to představení je nemluvené, on slov nepoužívá, je to pantomimická záležitost. Myslím si, že je to vhodné i pro starší děti, není vůbec čeho se bát.

Ale skousnou lidi pantomimu?
Bez problémů! Mnoho lidí by se jí asi obávalo, protože si myslí, že ji nemají v lásce, byť tu máme tradici obrovskou, pány Fialku a Hybnera, Bolka Polívku, Jaroslava Čejku… Dopis doporučuji, i mně, byť nemám právě v lásce one man show, to představení vzalo dech. Smála jsem se od začátku až do konce. A se mnou 250 lidí, což je dnes kapacita našeho šapitó.

V čem je vtip klaunova Dopisu?
Paolo hraje jediný moment představení patnácti, sedmnácti způsoby. V kratičké scénce posílá své ženě dopis, zjistí ale, že do něj něco napsal špatně a otvírá ho. To vše hraje hororově, westernově, jako opilý, pozpátku, jako kouzelník… a skvěle nás baví.

A na co ještě od pondělí zvete?
Určitě na Teatr Víti Marčíka s představením Labyrint světa nebo Šípková Růženka, ten také všude, kde vystupujeme, sklízí neuvěřitelný úspěch. Dokáže skvěle vtáhnout diváky do příběhu, rozhodně se díky němu a Vráťovi Vrtkovi děti i rodiče přes den na Letní Letné pobaví.

Uvidíme nějakou premiéru?
Paolo Nani už v Praze hrál, v Ústí ještě ně. A třeba Víťův Labyrint světa je záležitost poměrně nová…

Publikum může navštívit také foto stan, divadelní fotoateliér „Le Petit Cheval" (Malý poník) Vandy Hybnerové a Saši Rašilova. Co nás u nich čeká?
Tento fotoateliér je velkou bombou programu, třešničkou na dortu Letní Letné. Vanda Hybnerová je vystudovaná fotografka, toto je její nový projekt, se kterým cestuje převážně s námi. Vstoupíte do něj do šapitó plného divadelních kostýmů a rekvizit, nasáknete zde divadelní atmosférou, ucítíte vůni líčidel. Ve stanu vás připraví, okostýmují, dolíčí a vyfotí. Vznikne vám tak neuvěřitelně pěkná fotografie a krásná vzpomínka. U Vandy můžete být, čím chcete, klidně Napoleonem, klaunem i královnou, co si vyberete. Jen ten Saša tam nebude, právě hraje, točí na Lipně.
Manžel si může obléknout šaty ženské a žena mužské, můžete si z toho udělat legraci, lehce to shodit. Lidé odcházejí se snímkem v rámečku, jsou nadšení a rádi se vracejí. Dokonce paní v Ostravě přinesla Vandě ze svatebního salonu hromadu starších svatebních šatů, aby doplnila sortiment. Nadchlo ji to.

Vydají se umělci v Ústí také do ulic dělat pestrou show a lákat tak na svá představení?
O tom jsme ještě nepřemýšleli, ale možné to je. Ještě uvidíme, možná to bude zajímavé. Nechte se překvapit.

Zvete děti zdarma do cirkusového městečka. To pro ně jistě bude novinka, bývají zvyklé spíše na cirkusový zvěřinec. Copak je u vás čeká, jaká lákadla a zábavu jim slíbíte a dáte?
Ochutnají atmosféru cirkusového města, prostředí šapitó. Budou zde výtvarné dílny právě s Vojtou Vrtkem a partou okolo něj, děti se mohou naučit žonglování a další věci i dovednosti s cirkusem spojené.

Zmínil jsem zvěřinec, uvidíme také nějaká zvířata?
Ne ne, nový cirkus zvířata nemívá. Není to bezpodmínečné, ale v novém cirkuse se spíš tradiční cirkus s akrobacií spojuje s divadlem a s hudbou. Vzniká tak koktejl všeho jmenovaného.

Co byste doporučila dětem ze školek a prvňáčkům?
Všechna naše představení jsou od šesti let věku, ale pobavíme už i děti čtyřleté.

Program Letní Letné v Ústí nad Labem:

Po  25.6.
9:30 Loutkové divadlo Já to jsem  „Pinocchio"
11:00 MIMo.s.  „Povídání bez mluvení aneb MIMUJ"
15:30 Vojta Vrtek  „Kejklířské divadlo" + žonglovací dílna
17:00 Teátr Víti Marčíka  „Šípková Růženka"
20:00 Teátr Víti Marčíka  „Labyrint světa"

Út  26.6.
9:30 Teátr Víti Marčíka  „Bajaja"
11:00 MIMo.s.  „Povídání bez mluvení aneb MIMUJ"
15:30 Vojta Vrtek  „Kejklířské divadlo" + žonglovací dílna
17:00 Loutkové divadlo Já to jsem  „Eliščiny pohádky"
18:30 Teátr Víti Marčíka  „Popelka"
20:00 Paolo Nani  „The Letter" /Itálie/

St  27.6.
9:30 Teátr Víti Marčíka  „Popelka"
11:00 MIMo.s.  „Povídání bez mluvení aneb MIMUJ"
15:30 Vojta Vrtek  „Kejklířské divadlo" + žonglovací dílna
17:00 Loutkové divadlo Já to jsem  „Pinocchio"
18:30 Teátr Víti Marčíka  „Labyrint světa"
20:00 Paolo Nani  „The Letter" /Itálie/

KDE NÁS NAJDETE: AREÁL LETNÍHO KINA

Výtvarné dílny ZDARMA
Zábava pro celou rodinu + SOUTĚŽE O DÁRKY!
KAŽDÝ DEN 10:00 – 18:00 hod.

Divadelní fotoateliér „Le Petit Cheval" Vandy Hybnerové
Na okamžik se můžete stat kýmkoliv si budete přát a navěky to zaznamená náš fotoaparát! Originální divadelní portréty v retrostylu.

BAR V LETNÍ POLOZE
„Pivo-limo, koktejl, káva, během dne Ti maringotka dává. Hudba v noci roztančí Tě, večer s milou, přes den dítě."
Celodenní cirkusový bar a šapitó s večerním programem.

ČAJOVÝ SHOW STAN
Míchané čajové drinky za studena, čajové hotovky z klasických sypaných čajů, sushi a jiné lehké občerstvení, podpultovky po setmění. Večerní dění, večer s uměním pod jednou střechou.

VSTUPENKY na místě vždy hodinu před představením:
Paolo Nani /Itálie/ – The Letter  230 Kč
Teátr Víti Marčíka – Labyrint světa – 100 Kč
Teátr Víti Marčíka – Popelka /večerní verze/ – 100 Kč
Dětská představení – 40 Kč - /rodinná vstupenka 3+1 140 Kč/
Zvýhodněný balíček – 2x Paolo Nani, 2x Teátr Víti Marčíka – 550 Kč