Zdeněk Jirotka (1911-2003), toho času úředník na ministerstvu veřejných prací, vydal svoji prvotinu v roce 1942. Není divu, že si v těžké době Saturnin ihned získal srdce čtenářů, jeho suchý a bláznivý anglický humor, tolik blízký tomu českému, ostatně baví i dnes. Příběhy stoického sluhy Saturnina, který všude byl a všechno zná a libuje si v kanadských žertících, jako by připluly přes Kanál pod Říp, kde rychle zdomácněly, ba zlidověly. Však sám Jirotka přiznával, že inspirací pro Saturnina mu byl sluha Jeeves z knih P. G. Wodehouse.

Režisér Martin Vokoun, který již v Mostě realizoval další evergreen, a to Tajemství hradu v Karpatech, si prý záměrně zakázal filmovou verzi Saturnina a vydal se vlastními šlépějemi. Jako základ posloužila dramatizace Františka Zborníka a Kateřiny Fixové, na kterou režisér nabalil nepřetržitý slet komických situací, slovních přestřelek a bláznivých gagů, které občas připomínají skvosty němých grotesek. Ale mostecký Saturnin rozhodně němý není – a diváci k němu nejsou hluší a baví se přenáramně. Svůj díl na tom má i hudební pojetí, díky němuž představení trochu voní muzikálem.

Tomáš Alferi vybral spoustu prvorepublikových šlágrů, které si mohou zanotovat i diváci, a Rostislav Šrom je spolu s herci rozvinul ve skvělá taneční čísla. To vše v kulisách Petra Vítka (s využitím točen nebo projekce) a v postavám i době věrných kostýmech Agnieszky Páté-Oldak (tenkrát ještě móda nějak vypadala).

Titulní roli bravurně vystřihl Jan Beneš, kterému komedie, zvláště ty bláznivé, výtečně sedí. Jeho Saturnin je přesně takový, jak si ho diváci představují – vždy klidný, vždy s přehledem, věrný svému pánovi, ale zároveň nenápadně poťouchlý a škodolibý. Pro poněkud uťáplého a zakřiknutého Jiřího v podání Jakuba Koudely znamená jeho sluha malé neštěstí, jenže je to právě on, kdo nakonec Jiřímu pomůže k lásce slečny Barbory. Karolíně Herzinové to v této úloze sekne skvěle, ať už chvíli jenom koketuje, nebo se naopak ukazuje jako odvážná a zamilovaná dívka. „Elektrický" dědeček jako by byl ušitý na tělo Otto Lišky, zatímco Ivana Zajáčková si smlsla na majetkuchtivé a upovídané tetě Kateřině.

Chybět samozřejmě nemohou přihlouplý puberťák Milouš (Matyáš Procházka) a doktor Vlach (Jakub Dostál) se svými jízlivými poznámkami, o přehršel dalších postav se pak dělí William Valerián, Jiří Kraus, Vít Herzina a Zita Benešová.

Takže, pokud máte rádi příjemné komedie ála Anglie, navíc zasazené do důvěrně známých reálií českých luhů a hájů, utíkejte na Saturnina. Nejbližší repríza bude 9. června.

Jiří Macan