Pickwickův klub přivedl na česká jeviště již ve třicátých letech minulého století dramatik František Langer, mostecká inscenace se však více vrací přímo k Dickensovu románu.

Dramaturg Michal Pětík vybral ty nejlepší humorné situace a režisér Lukáš Kopecký, který v Mostě již nastudoval hry Král a Baga a Herkules a Augiášův chlív, rozehrál sled kouzelných scének a skečů. Členové klubu pana Pickwicka, praví angličtí gentlemani, se při svém boji za čest krásných dam, dobro a morálku díky své naivitě a bezelstnosti stále více zamotávají do trapných a choulostivých situací, které vyvrcholí uvězněním páně Pickwicka za nedodržení manželského slibu.

Právě ve scénách z vězení Dickens ukazuje, jakým byl skvělým pozorovatelem a kritikem světa kolem sebe. Jeho satirickému peru ovšem neunikají pouze nespravedlnosti viktoriánské Anglie, ale dělá si legraci i z romantických hrdinů.

Styl, jakým režisér Lukáš Kopecký divákům předkládá picwickovské příběhy, asi nebude pro každého. Spletitost postav, náznaky komedie dell´arte, až bláznivé gagy na straně jedné a moralizace na straně druhé – ale takový byl i Dickens.

Mostecké činohře se přesto podařilo nastudovat zajímavou a barvitou inscenaci, která připomíná starou dobrou Anglii a zároveň svou nadčasovostí vypovídá mnohé o lidských touhách. To vše na monumentální scéně Petra Kastnera a v přepestrých kostýmech Veroniky Watzkové.

V titulní roli Samuela Pickwicka se na mostecké jeviště vrací František Nedbal a je skvělý. Pravý vůdce hrstky statečných, gentleman každým coulem, byť v trochu donkichotském vydání. S větrnými mlýny nectností mu pomáhají válčit věrní souputníci z klubu: Tupman (Jakub Dostál), Winkle (Vít Herzina), Snodgrass (Jakub Koudela), Perker (Jan Beneš) a Wardle (Otto Liška). Zvláště hon na hochštaplera Jinglea ve výborném podání hostujícího Tomáše Kobra z nich dělá ty správné vojáky cti.

Výbuchy smíchu opět vyvolává Jiří Kraus, tentokrát jako věrný sluha Sam Weller, jen naoko odolávající svodům živočišné Mary ztvárněné Michaelou Krausovou. A pak je tu vdavekchtivá paní Bardellová (Zita Benešová), která za pomoci vykutáleného advokáta Fogga (Jiří Rumpík) dostane pana Pickwicka do vězení.

Dickens však svůj román zalidnil spoustou dalších originálních postaviček, takže na jevišti uvidíte i Veroniku Týcovou, Karolínu Herzinovou, Lilian S. Fischerovou, Stanislava Oubrama, Bohuslava Patzelta, Matyáše Procházku a mnohé další.

Jiří Macan