V devatenácti letech se mladému fotografovi Václavu Zajíčkovi z Litvínova podařilo uspořádat svou první výstavu s názvem Úhel pohledu. Představuje na ní soubor více než dvaceti fotografií, na kterých jsou zachycena témata jako je pouliční život, příroda krásná i zničená, budovy či hra se světlem na vodní hladině.

„Vybíral jsem takto naprosto záměrně. Nechtěl jsem, aby se jednalo o ucelený soubor. Chtěl jsem vytvořit průřez celou mou tvorbou, ve kterém by se každá fotografie lišila od té další,“ vysvětlil Zajíček volbu snímků. Výběr přitom pro něj nebyl úplně snadný – nafotil již stovky záběrů. Jako vodítko mu nakonec posloužil úspěch a ohlas, který fotografie získaly jak v soutěžích, kterých se s nimi zúčastnil, tak i od lidí na sociálních sítích.

Noční prohlídka zámku Valdštejnů se konala již počtvrté.
OBRAZEM: Na zámku během večerní prohlídky řinčely meče

Výstava bude až do září k vidění v prostorách Městské knihovny Litvínov. Ta je začínajícím místním autorům vždy otevřena. „Podpora mladých umělců je velmi důležitá. Když mají kde prezentovat svoji práci, je to dobře. Knihovna je pro to ideálním místem,“ řekla tamní ředitelka Marcela Gűttnerová. Za možnost vystavovat v knihovně se nic neplatí. Zájemci se tak musí jen informovat o možnostech a domluvit si termín. S tím to někdy bývá složitější, protože zájem je velký a termíny bývají zamluvené i rok dopředu.

Vernisáž výstavy Václava Zajíčka proběhla ve čtvrtek 13. července a cestu si na ni našlo kolem padesátky lidí, včetně známého litvínovského fotografa přírody Františka Haaseho. „Je to rozhodně skvělý pocit, vidět, že umění lidi zajímá a že je moje tvorba baví. Na druhou stranu jsem z toho ale hodně nervozní. Vzhledem k tomu, že je to má první výstava, ohlasy můžou být různé,“ přiznal Deníku během slavnostního zahájení výstavy Zajíček, který se lehce obával přísného hodnocení a kritiky.

Budoucí manželé Tutkovi si řekli své ano v sálu litvínovského zámku. Oddává je litvínovská místostarostka Erika Sedláčková.
Zámek Valdštejnů láká snoubence z Litvínova i odjinud
Rodinný klan bratrů Macalů v čs. zahraniční armádě ve Francii v roce 1939. Vpředu sedí Rudolf, František a Jiří. Nahoře stojí Alois, Richard, Antonín a Karel.
Nebývalý objev historiků: Sedm bratrů v zahraniční armádě