„Již dvakrát jsme dramatizaci Hrabalova díla uváděli. Byly to Andělské oči a Obsluhoval jsem anglického krále. Vždy to byla divácky velice úspěšná představení," prozradil umělecký šéf Jiří Rumpík s tím, že převést Hrabalovy příběhy na film nebo jeviště je vždycky těžký kousek. „Doufám, že v případě Postřižin budeme úspěšní, jako tomu bylo v minulosti," dodal Rumpík.

Dramatizace: Jiří Janků a Petr Svojtka. Režie: Petr Svojtka. Dramaturgie: Jiří Janků. Scéna: Petr Kastner. Kostýmy: Kateřina Hájková. Pohybová spolupráce: Martin Pacek. Výběr hudby: Petr Mandel.

Obsazení rolí:
Francin – Michael Vykus
Maryška – Lucia Jagerčíková
Pepin – Jiří Kraus
De Giorgi – Jiří Rumpík
Gruntorád – Stanislav Oubram
Půlpán – Tomáš Vacek,
Boďa – Vít Herzina
Myclík – Miroslav Večerka
Martin – Jan Beneš
Krákora – Eduard Endt

„Nás na Postřižinách zaujalo jako hlavní téma napětí mezi určitou realitou věcí, které jsou běžné nebo nepoetické a humorné, ale v případě Hrabalovy interpretace jsou úplně jiné. Dalším tématem je potom změna doby, přerod, jehož metaforou je zkracování. Zejména vlasů a úprava sestřihu," říká o hře režisér Petr Svojtka, který je jedním z autorů inscenace, s tím, že k Bohumilu Hrabalovi má velice blízko.

Jeho děda, který byl o něco mladší, než slavný spisovatel, si totiž s Bohumilem Hrabalem v Nymburce hrával na dvorku. „Hrabal se na repertoáru divadel objevuje často a je to v pořádku," nechal se slyšet Jiří Janků, autor dramatizace a zároveň dramaturg představení. Hrabal byl velikánem české literatury, psaní bylo jeho životním stylem a na jeho tvorbě je to vidět," dodává. Podle Janků jsou Postřižiny jedním z nejpoetičtějších Hrabalových děl.

„Jsou tam erotické podtexty, nostalgie, humor a pábitelství. Vrcholným představitelem pábitelství je strýc Pepi n, který se objevuje i v jiných dílech. To není žádná vymyšlená postava, skutečně existoval," říká dále Janků.

Oba autoři se shodují v tom, že v případě inscenace chtěli jít vlastní cestou. Rozhodli se úplně ignorovat velice úspěšný Menzelův film. „Šli jsme samozřejmě podle knihy samostatně, ale nejen podle ní. I dalších, ve kterých právě postava strýce Pepina vystupuje. Věříme, že se nám podařilo dostat Hrabalovu poetiku na jeviště," uzavírá Jiří Janků.

Inscenace Postřižiny v podání činohry Městského divadla v Mostě má premiéru v pátek 13. února od 19.30 hodin.