Textová část výstavy je doprovázena bohatým obrazovým materiálem. Jsou to historické a současné fotografie, původní plánová dokumentace, reprodukce archivních dokumentů, například kopie vládního rozhodnutí č. 180 o demolici města, a artefakty pocházející ze zničených staveb.
V rámci výstavy budou pořádány doprovodné programy. Jedním z nich bude promítání unikátních dokumentárních filmů z 60. a 70. let, které se v dobovém kontextu kriticky vyjadřují ke všem aspektům, které byly s tímto experimentem spojeny.
Autoři čerpali z bohatých pramenů, které jsou součástí sbírek územního odborného pracoviště NPÚ v Ústí nad Labem. „Velká část těchto pramenů dosud nebyla nikdy veřejně prezentována,“ sdělil mluvčí ústavu Daniel Vágner.

Bude i v Mostě

Slavnostní zahájení začne v 15 hodin. Výstava potrvá do 27. února 2015 a bude přístupná ve všední dny od 8 do 15 hodin. Prohlídku s doprovodným komentářem a speciální prohlídku pro školní skupiny je třeba objednat předem. Vstupné se neplatí. Prohlídka může trvat až hodinu a více, pokud se návštěvník bude chtít pohroužit do studia exponátů.
„Těžba na území historického města Mostu a veškeré důsledky, které s ní byly spojeny, jako je devastace krajiny, zánik sídla a vznik nového, přemístění tisíců lidí a zpřetrhání jejich vazeb, přestavují i v celosvětovém měřítku jedinečný společenský experiment,“ uvedl Vágner.
Cílem výstavy je podle něj alespoň ve stručnosti postihnout dopad, který mělo rozhodnutí o demolici Mostu v architektonické a urbanistické rovině.
Výstava se koná u příležitosti 50 let, které letos uplynuly od vydání vládního prohlášení č. 180 o dostavbě nového Mostu a likvidaci staré části města. Výstava se v příštím roce objeví i v Mostě, termín ještě není znám.