Divadelní soubor Morveux už uvedl premiéru Plešaté zpěvačky. „Celý výtěžek benefičního představení se použije na náklady spojené s organizací festivalu," uvedl Pavel Skála, iniciátor PřeMostění, a dodal, že také spustili projekt na webu hithit.cz, který má pomoci získat peníze na novou světelnou techniku.

Kromě mnoha představení přinese letošní festival, který nese název Nebuď beton, i zajímavé novinky.

Diváci se nově budou moci zúčastnit například veřejných diskusí.

„Již otevřeně můžeme představit prvního hosta, kterým je český novinář, redaktor a politický komentátor Jindřich Šídlo. Ten bude s návštěvníky diskutovat na téma Zpravodajství v současné době," odhaluje Skála, kdo přijede na festival.

Na další jména hostů si však musíme ještě chvíli počkat, budou se totiž zveřejňovat postupně na webových stránkách festivalu.

Pavel Skála v krátkém rozhovoru festival PřeMostění trochu více přiblížil.

Předpokládám, že název tématu Nebuď beton souvisí s mosteckou architekturou, jak se to ale promítne v divadelním festivalu?

Souvisí nejen s architekturou, ale i s náturou. Je to propojené. Promítne se to především v doplňkovém programu a v propagaci. Návštěvníci to uvidí. Vše přijde v ten pravý čas.

Tímto projektem máte mimo jiné za cíl pomoc při vyrovnávání kulturních a sociálních dopadů, které na město měla léta 1965-1987, která ze složek festivalu vyrovnává dopady sociální? Sledujete za ta léta nějaké pokroky?

Já tu bydlím devět let, ale i přesto cítím určitý pokrok kupředu, ale je pomalý. Ono to souvisí i s tím, že většina mladých hned po skončení střední školy chce odejít do Prahy, Brna, Olomouce na vysokou, ale málo kdo má myšlenky na návrat. Ono popravdě není skoro za čím se vracet, míst pro vyžití je zde málo, klubů pro mladé napočítáte na prstech jedné ruky.

Každému ročníku předchází dlouhé přípravy, se kterými vám pomáhají studenti. Nejsou z toho už znudění? Jak se od sebe práce na jednotlivých ročnících liší a čím své studenty motivujete?

Hlavně tím, že je to zkušenost. Při každém ročníku se tým trochu obměňuje a děcka načerpávají dovednosti, které se určitě neztratí. Jsou šikovná a já jsem na ně hrdý. Bez nich by to nešlo, na nich to stojí.

Pro Mostecký deník napsala MARTINA LUSKOVÁ