„Favority jsme vybírali dlouho, bylo to náročné," sdělila členka poroty Kateřina Táborská. S kolegy ocenila příběh a řemeslné zpracování vítězného klipu, celkovou atmosféru, propojení s kapelou, kameru a práci s detaily.

Festival vznikl v roce 2010. Jeho cílem je dát prostor amatérským kapelám v médiích a zviditelnit je ve světě hudby.

„Je to jediný festival tohoto druhu v České republice," uvedla Iva Blažková z pořádající společnosti MISTRAL TV produkce. V prvním ročníku se přihlásily kapely z Ústeckého kraje, v dalších letech narůstala účast i kvalita zpracovaných videoklipů.

TAKÉ NA INTERNETU

Podle Blažkové se nesoutěží o nejlepší text a hudební provedení, ale o nejlépe zhotovený videoklip, to znamená kamera, střih, scénář. Dosud se celkem přihlásilo 147 videoklipů z ČR a dokonce i ze Slovenska a Polska.

Soutěž je rozdělena na dvě části, hlavní a internetovou, kde na portálu www.festklip.cz jsou umístěny soutěžící videa a každý zde může dát hlas svému „koni" tzv. laická porota. Letos bylo na internetu 852 hlasů a v této kategorii zvítězila pražská kapela Sailentea (videoklip Let me disappea, kamera: Maty Štancelová, Petr Švarc, střih: Maty Štancelová, scénář a režie: Daniel-Kristián František).

O pořadí v hlavní soutěži pak rozhodla tříčlenná odborná porota Kateřina Táborská, Jan Novotný a David Homola.

V letošním roce organizátoři udělali krok vpřed. Celý závěrečný večer, na němž se rozhodovalo o cenách, bylo možné sledovat on line na internetu.

Letošní Festklip vznikl za finanční podpory Magistrátu města Mostu a Ústeckého kraje.

Nejlepší na Festklip 2016

1. místo kapela Wasabi (Ústí nad Orlicí, na snímku)

videoklip Zdi

2. místo kapela Whats your favorite number (Plzeň)

videoklip Not a Haydn's Symphony

3. místo kapela Blue Rocket (Teplice)

videoklip Zley