Otázky k ohlédnutí
1) Co u vás v roce 2013 v kulturní sféře vyvolalo euforii, velkou radost, nadšení?
2) Řekl/a jste si při něčem: „Tak takhle tedy ne!" nebo dokonce: „Je to marný boj?"
3) Co si od roku 2014 slibujete?

Lenka Černá, Ústí nad Labem

„Bavilo mě Virtuosi, vadí mi zbourání porodnice"

1) Líbí se mi Páralova Soukromá vichřice ústeckého Činoherního studia; byla jsem na ní minulý rok hned dvakrát pozvali jsme přátele z Prahy a i podruhé to bylo báječné. Také jsem si užila výstavu místních hub v muzeu okořeněnou skvělým houbařským vyprávěním pana Vladimíra Kaisera, ústeckého archiváře. Za rok půjdeme i s maminkou, je vášnivá houbařka.

A skvostný byl také závěrečný koncert ústecké dětské mezinárodní soutěže mladých klavíristů Virtuosi per musica di pianoforte. Její další ročník v listopadu 2014 si určitě nenechám ujít.

2) Už nikdy se nechci dívat, jak se bourá taková prestižní stavba, jakou byla porodnice v současném kampusu. Stydím se, že jsem proti tomu něco neudělala.

3) Těším se, co přinese. Těším se na lidi, se kterými se budu potkávat na akcích v Ústí nad Labem i jinde. Současná zima je příslibem jara a to je vždycky báječné.

Lenka Černá, ředitelka Dobrovolnického centra, rodačka a milovnice Ústí nad Labem

Veronika Černucká, Osek

„Knihovna v Litvínově má krásné prostředí"

1) Knihovna v Litvínově. Krásné prostředí, perfektní služby a během autogramiády se o mě vzorně starali. Skvělé bylo i publikum. Přestože jsem tam byla pár týdnů před porodem a delší čtení mi dělalo potíže, odcházeli jsme až po „zavíračce".

2) Překvapila mě hysterie kolem knížky „Padesát odstínů šedi". Z komerčního hlediska bomba, z literárního hlediska katastrofa. Ale budiž. Vrchol trapnosti ovšem je, jak různí nakladatelé parazitují na příběhu a vydávají své „Padesátky", které jsou na první i druhý pohled k nerozeznání od originálu.

3) Mám půlročního syna, proto nejvíc času strávím s ním. Protože je to hodné miminko, mám čas i na psaní. Takže bych mohla zvládnout dva nebo tři detektivní romány. V únoru vyjde kniha „Naše heslo APOKALYPSA" a několik měsíců se budu věnovat její propagaci.

Veronika Černucká, absolventka Univerzity J. E. Purkyně v Ústí, autorka detektivních povídek a románů. Pochází z Teplic, dnes žije v Oseku s manželem a malým synem

Roman Dietz, Teplice

„Radost mám z turné naší filharmonie po Asii"

1) Největší radost mám z toho, že se podařilo realizovat první koncertní turné Severočeské filharmonie Teplice do jihovýchodní Asie, při kterém jsme navštívili pro nás velmi exotické země jakými jsou Vietnam, Kambodža, Singapur, Hong Kong, Malajsie nebo Brunej. Také mě velmi potěšilo, jakou mediální pozornost vyvolaly naše koncerty, kterých se účastnili i vysocí vládní činitelé, velvyslanci či členové královských rodin v uvedených zemích.

2) Pozorně jsem sledoval, jaký nelítostný boj se strhl o post ministra kultury při sestavování nové vlády. Bylo dojemné, jak se koaliční strany dohadují, kdo bude ministrem zemědělství a komu zůstane v České republice „Černý Petr" ministra kultury. Také to svědčí o významu a postavení kultury v naší společnosti. Tedy alespoň v té politické.

3) Čeká nás uskutečnění jubilejního padesátého ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena, který proběhne na přelomu května a června, a samozřejmě více než 100 dalších koncertů po celý rok.

Od roku 2014 si slibuji hlavně to, že se Severočeské filharmonii Teplice snad podaří získat větší podporu Ústeckého kraje než v roce 2013, neboť na koncerty naší filharmonie nechodí jen obyvatelé Teplic, ale abonenty máme z celého kraje.

Roman Dietz, ředitel Severočeské filharmonie Teplice

Jana Galinová, Litvínov

„I mladé zaujal náš příběh Kláry, dívky z Osvětimi!"

1) Skoro euforii mi způsobilo, jak diváci, a to i studenti a žáci, přijali naši novou inscenaci Klára 3847, příběh dívky, která přežila Osvětim. Domnívali jsme se, že studujeme hru pro úzký okruh diváků, ale ukázalo se, že téma holocaustu zajímá víc lidí, než jsme čekali.

2) Bohužel, „Je to marný boj" jsem si řekla už mnohokrát. Každý, kdo musí poníženě prosit lidi, kterým bláhově uvěřil jejich předvolební sliby, o tom, jak budou podporovat kraj, město, kulturu a práci s dětmi, a když pak dojde na lámání chleba, kouká do jejich lhostejných tváří a očí bez jakéhokoliv zájmu o problém, ví, o čem mluvím. Dělám to skoro dvacet let a za tu dobu jsem potkala jen pět zastupitelů, kteří se snažili své sliby kultuře naplnit.

3) Čeká nás výrazné zdražení tepla, takže téměř celá naše dotace padne jen na ně. Na všechno ostatní si budeme muset vydělat. Máme relativně mladý a velmi schopný tým umělců. Ale množství práce, které bude muset vynaložit, aby uživil sebe i sto let starou, kdysi městskou budovu, bude obrovské. Rozdělit si můžeme jen to, co vyděláme. Proto si tolik vážíme svých diváků.

Jinak právě začínáme zkoušet pokračování úspěšné hry Ferda Mravenec, pohádku Brouk Pytlík. A hledáme dobrou komedii pro dospělé.

A budou volby, takže se možná dočkáme někoho, kdo pochopí, jak velký vliv na budoucí generace obyvatel města má divadlo pro děti a umění vůbec.

Mgr. Jana Galinová, herečka a ředitelka o.p.s. Docela velké divadlo, Litvínov