Blues, boogie, jazz a rokenrol se vrací na hrad Střekov. Po čtyři letní pátky od 13. července do 24. srpna zde budou bavit muzikanti z Polska, Slovenska i z Čech, terasa hradu bude hudby plná. Těšme se!

Předchozí ročníky „Léta" dokonce s americkými, španělskými či německými hosty dokázaly, že Střekov je pro takovou zábavu místo ideální. Své publikum si přehlídka našla, program na léto 2012 je opět pestrý. Více se zakladatelem i pořadatelem akce Martinem Kráľovským, působícím během roku v pražském hudebním klubu Malostranská beseda.

Kdy přišel nápad pořádat koncerty právě na hradě Střekov?
Myslím, že to byla souhra náhod. Na jednu stranu za to může má manželka, která pochází z Ústí, na stranu druhou hrad Střekov jako takový a do třetice tehdejší kastelán hradu Jiří Himmel.

Rozmlouval vám to někdo s tím, že „V Ústí nechodí nikdo na nic"?
Kastelán to do mě tenkrát vysloveně "hučel" každou volnou chvilku. A zřejmě pro to měl své důvody. Ale já měl zcela jinou zkušenost a rodina mé ženy je přesně ten typ lidí, na které jsem spoléhal, že přijdou. Začali chodit a na ně se samozřejmě balili další návštěvníci. První ročník sice nebyl nijak růžový, ale i tak stál za to.

Jiné pořadatele by asi odradily „neúspěchy", změny kvůli počasí. Kolik celkem bylo koncertů, kolik z nich počasí „ohrozilo"?
Hrad Střekov nám naštěstí poskytuje alternativu tzv. suchou variantu. Takže i když vím, že jsme měli deset koncertů, a z nich čtyři propršely, nikomu neteklo ani za krk, ani do bot. (smích) Jediný ohrožený koncert byl ten úplně první! V roce 2009 se na hradě uvolnil masiv a veliký kámen spadl na dolní nádvoří. Hrad se uzavřel, zpráva proběhla médii, a my měli co dělat, abychom řekli, že koncert bude, i když je hrad pro veřejnost nepřístupný. Hrálo se v zastřešeném prostoru nad restaurací Kovárna, který dodnes využíváme pro „mokré dny". Nepřišlo moc lidí, ale nebylo jasné, jestli je to prvním koncertem prvního ročníku, nebo onou katastrofickou zprávou.

Zprvu zde zněla i klasická hudba, byť moderní, poslední roky se soustředíte na blues, boogie či jazz. Proč právě na ně?
První ročník byl zkouškou. Chtěl jsem být mnohem více dramaturgicky rozkročený a oslovit snad všechny. Pak mi ale došlo, že to nejde, že by to chtělo nit, která vše propojí. Když v prvním ročníku vypadlo bluesové duo Beňa & Ptaszek, a já slíbil, že je pozvu na rok příští, nabídlo se, že začnu dramaturgii pomalu propojovat a uzavírat do blues.

Takže druhý ročník…
Ano, ten už byl jasně daný. O třetím není pochyb a letošní by mohl nést podtitul „(Ivan) Hlas Boogie". (smích) Blues, rock and roll, boogie… to jsou žánry mně nejbližší.

Je náhoda, že zde letos vystoupí rovnou dvě polské kapely?
Žádná náhoda! Já měl na Boogie Chilli „políčeno" už delší dobu, již dříve měli být na Střekově jediným zástupcem Polska. Ale do toho přišla změna z roku 2011, kdy se Boogie Boys kvůli financím na program nedostali, neboť jsme byli nuceni festival zkrátit na polovinu. Tak vznikla domluva, že se objeví v roce 2012 a tak mám letos v programu dokonce dvě polské kapely!

Dá se říci, která je lepší?
Nedá, každá má pro každého z nás jiné kouzlo. Ta, kterou někdo považuje za světovou špičku, může u jiného vyjít naprázdno. Věřím, že se bude líbit jakákoliv kapela z programu, a že měřítko „lepší horší" nebude třeba.

Co se prestiže i zážitku týče, který koncert byl podle vás zatím na Střekově nejlepší?
Prestižní byl americký bluesman Sean Carney bez diskuze. Přiletěl do České republiky na dva koncerty a Střekovské hudební léto bylo jednou z jeho zastávek. To bylo příjemné a jsem rád, že to takhle dopadlo.

A co minulý „zkrácený" ročník Střekovského léta?
I za ním se rád ohlédnu. Ač byl jen poloviční, byl perfektní. Třeba francouzští Hot Chickens, něco takového se jen tak nevidí. Pravá rock and rollová show! A Crazy Hambones z Německa jsou triem muzikantů, kteří nezískali titul Nejlepší bluesová kapela, a to v osmdesátimilionové zemi, omylem. A pak samozřejmě osvědčené duo Beňa & Ptaszek! To je sice již minulostí, ale předloni i loni to byla úžasná show dvou muzikantů, kteří už společně mnohé odehráli a vědí své.

A naopak, dal vám už i některý koncert hodně zabrat? Dá se říci, že jste do poslední chvíle nevěděl, zda dopadne?
Vzpomínám na Los Reyes Del K.O. v roce 2010. Tam došlo ke změně, že do České republiky dorazil zcela jiný band, ve kterém chyběl jeden ze dvou hlavních protagonistů. Najednou bylo všechno jinak. Ale byl to poslední koncert 2. ročníku a nakonec se ukázalo, že jsem tu změnu vnímal jenom já a nikdo jiný.

Předpokládám, že pěkný zážitek z hraní vysoko nad řekou na středověké zřícenině musí být velké lákadlo třeba pro Američany, kteří tak dlouhou historii nemají. Mám pravdu?
Určitě máte. Ale nejen pro ně. Měli jsme zde již různé muzikanty, a vím, že i pro Francouze to byl velký zážitek. I proto jsem rád, když je hezké počasí a můžou hrát na terase, kde je výhled do okolí a pohled na hrad jedinečný.

Souvisí současné letní hraní na hradě Střekov s vaší prací v Malostranské besedě v Praze?
Původně nemělo, ale nakonec „přání publika", které „dosadilo" do programu trio Ivana Hlase, to vlastně udělalo za mě.

Písničkář Ivan Hlas je v Besedě domácím interpretem?
S Ivanem, Norbim a Olinem se potkáváme často. Buď chodí do Besedy na kus řeči, nebo hrát. Těch propojení je spousta. Od Olinova syna, toho uvidíme 30. srpna na pódiu Malostranské besedy, přes Norbiho fotografie krášlící bar Besedy po přípravu projektu „20. Šakalích let" tedy výročí, které bychom rádi oslavili v Malostranské besedě příští rok s Ivanem, velkou kapelou a zajímavými hosty.

Máte s koncerty spojené přání?
Každý rok stejné: Dobré počasí! Všichni, kteří zažili koncerty na terase u Wágnerky, vědí, že je to opravdu jedinečný prostor a bez dobrého počasí to nepůjde. Koncert se sice odehraje i pod střechou, ale ten výhled je nenahraditelný pro publikum i pro účinkující. Snad nám letos bude přát počasí stejně jako loni.

Hudba na hradě

Jak je slyší Martin Kráľovský:
Pátek 13. července
Beňa & Slavík „Po 7 letech na společném pódiu. Čeká nás poctivé blues od Mississippi"
The Kingsize Boogiemen „Není divu, že mladá česká krev hrající energické boogie-blues je Bluesovým objevem!"
Pátek 27. července
Boogie Chilli „Polské valící se kameny, syrové boogie s rockovým zvukem."
Pátek 10. srpna
Boogie Boys „Dvě piána a bicí představují dokonalou boogie-woogie show, jakou jen tak neuvidíte!"
Pátek 24. srpna
Ivan Hlas Trio „Klasika naší scény, na níž sedí popis jedné z malostranských posluchaček: Nádherná hudba v nejintimnější atmosféře".
Začátky 20.00, vstupné 100 Kč na místě či www.eventim.cz