Divotvůrce 

Knižní tipy 22.9.Zdroj: DeníkNe vždy jde vše tak, jak očekáváte. Své o tom ví hlavní hrdina Kellen, kterého čeká velká zkouška, při které musí uspět. A když neoplývá magií, musí si najít jinou cestu, jak všem dokázat, že je taky nadaný…

Divotvůrce Magie je zrádná hra. Kellen je pouze několik okamžiků od svého prvního magického souboje a čtyř zkoušek, které z něj mají udělat divotvůrce. Je tu však jeden problém: jeho magie je slabá. Jste-li zavěcenci Jan’Tepu a blíží se vaše šestnácté narozeniny, měli byste být připraveni prokázat své magické schopnosti. Buď to, nebo mít v záloze nějaký zázrak. Jenže Kellen nemůže spoléhat ani na jedno z toho. Nezdědil totiž žádné magické nadání a nemá tedy výjimečné schopnosti jako ostatní. Ví, že bude muset použít pár triků, aby nezneuctil svou rodinu a nestal se sha’tepským sluhou. A tak, když do městečka přibyde rázná a přímočará cizinka, Kellen je samé ucho. Ferius Parfax je ostřílená světačka, vyhnankyně, kterou musí uživit bystrý rozum a tři balíčky karet. A s kartami, které mu rozdal nemilosrdný osud, se Kellenovi bude hodit každá pomoc. První svazek napínavé série nabité triky, pastmi a neuvěřitelnými průpovídkami mluvícího kočkoveverčáka.

Knihu Divotvůrce vydalo nakladatelství Egmont.

Ginny Napořád

Knižní tipy 22.9.Zdroj: DeníkHlavní hrdince Ginny je 13 let, bydlí u adoptivních rodičů a je autistka. To jí ale nebrání v tom, aby se vydala na cestu zpět ke své matce a postarat se o panenku, kterou nechala před čtyřmi lety v kufru pod postelí.

Odzbrojující román o autistické dívce, která si se světem nerozumí, přestože se o to snaží celým svým srdcem. Ginny je třináct a bydlí v adoptivní rodině. K snídani musí mít přesně devět kuliček hroznového vína, všechno chápe doslovně a zbožňuje seznamy. Na předním místě jejího nejdůležitějšího seznamu stojí: Utéct zpátky k mámě a postarat se o panenku. Její odhodlání a strach, že se panence, kterou před čtyřmi lety nechala v kufru pod postelí, něco zlého stalo, ji pohání napřed s urputností, která je zprvu nepochopitelná a posléze fascinující. Román Benjamina Ludwiga byl v USA hodnocen jako nejslibnější debut roku.

Knihu Ginny Napořád vydalo nakladatelství Ikar. 

Kuchař, chmaták a realitní makléř

Knižní tipy 22.9.Zdroj: DeníkKuchař Liou Jüe-ťin ztratil svou ledvinku a místo ní nalezne cizí kabelku. Kabelku, která ukrývá nebezpečné tajemství. A začíná hon na kuchaře, který se promění ve frašku…

Kuchař se jmenuje Liou Jüe-ťin. Přijde o svou ledvinku. Pustí se do hledání, a jak hledá, najde cizí kabelku. Ta však ukrývá tajemství nebezpečné pro pár vysoce postavených. Začíná hon na kuchaře Liou Jüe-ťina. Tady už jde do tuhého. Když se ovečka nevědomky ocitne uprostřed vlčí smečky, bývá z toho pořádná mela. Román s přitažlivým názvem Kuchař, chmaták a realitní magnát je podobná fraška jako Manžela jsem nezabila, autorova první česky vydaná kniha. Je ale pestřejší, hutnější a možná i humornější.

Knihu Kuchař, chmaták a realitní makléř vydalo nakladatelství Odeon.

Krverůž 

Knižní tipy 22.9.Zdroj: DeníkAutorka série Šepotání, ve která se inspirovala světem Alenky v říši divů, se vrací zpět s novým románem. Nadaná zpěvačka Rune se přihlásí na tajemnou konzervatoř Krverůž, kde ji ve snech začne navštěvovat tajemný houslista, který zná všechna její tajemství…  

Rune je nadaná zpěvačka s andělským hlasem, která ale pro svůj talent velice trpí. S nadějí, že jí odborníci pomůžou, začne chodit na uměleckou konzervatoř Krverůž. Nejenže je tato škola tajemná, dokonce se proslýchá, že v ní straší proslulý fantom Opery. A čím více Rune školu poznává, tím spíše tomu věří. Ve snu ji navštěvuje tajemný a okouzlující houslista, který zná všechna její tajemství a učí ji zpívat. Dokáže ji zachránit, anebo se stane její zhoubou?

Knihu Krverůž vydalo nakladatelství CooBoo.

Mise Sinaj

Knižní tipy 22.9.Zdroj: DeníkHistorická tajemství mohou být smrtelná. O tom se přesvědčí dva zavraždění vědci, kteří pracovali pro nadaci Langa Reillyho. Ten se rozhodne vypátrat jejich vrahy a odhalit tajemství starověkého rukopisu. 

Dva vědci – jeden v Amsterdamu a druhý v Atlantě – jsou zavražděni. Zpočátku se zdá, že mezi nimi existuje jediná spojitost: Lang Reilly. Koneckonců oba muži pracovali pro jeho nadaci. Jenže když někdo po Langovi pro výstrahu vystřelí, jen podpoří jeho odhodlání dobrat se pravdy. Pátrání zavede Langa do Bruselu, Káhiry, Vídně, Tel Avivu… až k nebezpečnému tajemství pohřbenému hluboko v minulosti. Jak souvisejí vraždy vědců s nedávno objeveným starověkým rukopisem? Jaká odhalení obsahuje a kdo je ochotný zabíjet, jen aby zabránil jeho rozšifrování? Aniž by narušil již tak křehkou rovnováhu sil na Středním východě, musí Lang zůstat naživu dost dlouho, aby našel odpověď na záhadu, s níž si historikové nevědí rady už celá staletí. 

Knihu Mise Sinaj vydalo nakladatelství Mystery Press. 

Česká čtenářská republika

Knižní tipy 22.9.Zdroj: DeníkDalší knižní tip seznámí čtenáře se současnou čtenářskou kulturou, kdy jako zdroj posloužily anonymní čtenářské životopisy. V knize se prolínají tři perspektivy.  

Kniha o současné české čtenářské kultuře vychází z anonymních čtenářských životopisů, které se nahrávaly v letech 2009—2015. Tyto výpovědi (celkem jich je 138) slouží jako základ pro trojí pohled na naše čtenářství. Úhel generační portrétuje čtyři generace (rozhlasovou, televizní, počítačovou a internetovou), konkrétně to, čím musely projít a jaké jsou jejich dominanty. Druhá perspektiva (fenomény) se zabývá tematickými průsečíky, tedy tím, co z jednotlivých čtenářských životopisů vyplynulo — například Babička, detektivka, film a kniha, odpadlictví, povinná četba, Švejk, tipaři, zákazy a další. Třetí úhel (životopisy) přináší devět životních čtenářských příběhů, které jsou něčím typické a zároveň něčím podnětné, to vše s malou interpretační nápovědou.

Knihu Česká čtenářská republika vydalo nakladatelství Host. 

Rok ve Svatojánu

Knižní tipy 22.9.Zdroj: DeníkA teď něco pro milovníky vaření a tradic. Máte šanci prožít rok s kuchařkou Evou Francovou. Kromě receptů se seznámíte s tradicemi, zvyky a bylinkami. Souzněte s přírodou a dosáhněte spokojenosti a harmonie…

Čtyři roční období očima Evy Francové – autorky úspěšných Kuchařek ze Svatojánu. Prožijte neobyčejný rok s Evou Francovou, oblíbenou Kuchařkou ze Svatojánu! Naučíte se připravovat chutná a zdravá jídla podle netradičních receptů. Seznámíte se s prastarými zvyky a rituály, které můžete dělat při slunovratu, rovnodennosti nebo na Hromnice. A poznáte zázračné účinky bylin, jejich použití při domácím léčení, v kuchyni a také v přívětivé domácí magii. Souzněním s přírodou, zvířaty i celou zemí získáte pocit harmonie a spokojenosti.

Knihu Rok ve Svatojánu vydalo nakladatelství Motto.

Voyeurův hotel

Knižní tipy 22.9.Zdroj: DeníkPonořte se do románu, který vznikl na základě skutečných událostí. Gerard Foos si koupil motel, který toho skrýval mnohem více než jen pokoje… Foos byl totiž voyer a často nezůstal jen u pozorování…

Obyčejný motel, jednadvacet pokojů, tucet falešných větracích průduchů a jeden voyeur… Voyeurův motel je pozoruhodné dílo napsané ve stylu narativního žurnalismu o událostech, které se opravdu staly… Gerard Foos si totiž koupil motel, aby mohl sledovat lidi při sexu a vést o tom podrobné záznamy. Ale viděl toho mnohem víc… Byl fascinován pozorováním chování a jednání jednotlivých hostů, ale často nezůstal jen u toho… Po více než třiceti letech se autor rozhodl porušit slib mlčenlivosti a popsat své setkání s Gerardem i to, co se v motelu ve skutečnosti stalo….

Knihu Voyeurův hotel vydalo nakladatelství XYZ.

Sběratel motýlů

Knižní tipy 22.9.Zdroj: DeníkI příznivci thrilleru si přijdou na své. Zahradník miluje svou zahradu, ale mnohem více miluje i krásné dívky, které si rád uchovává… Znepokojující příběh, při kterém bude běhat mráz po zádech. 

Znepokojující, nezapomenutelný román, který neodložíte, dokud vám Maya neřekne úplně všechno… I kdyby to znamenalo projít si noční můrou… Kolem izolované vily se rozprostírá krásná zahrada. V ní kvetou nádherné květiny, vzrostlé stromy… a je tu taky sbírka nádherných motýlků – mladých žen, které byly uneseny… Na to vše dohlíží Zahradník, surový zvrhlý muž posedlý uchováváním krásných dívek.

Knihu Sběratel motýlů vydalo nakladatelství XYZ.

Po tvém boku

Knižní tipy 22.9.Zdroj: DeníkRomantické duše zajisté ocení příběh o tom, že láska přijde tehdy, když ji člověk nejméně čeká. To poznají dva mladí hrdinové, Autumn a Dax, kteří spolu uvíznou v zamčené knihovně. 

Autumn zůstala zamčená v knihovně a myslí si, že už to nemůže být horší. Až do té chvíle, než přijde na to, že tam skončila s divným klukem jménem Dax. Aby nepanikařila, tak si připomíná, že se pro ni vrátí její přítel. Jenže on nepřijde. A tak musí Autumn jíst pár dní jídlo z automatu a bavit se s divným klukem. A najednou zjistí, že si s Daxem dobře rozumí. Dokonce víc, než si kdy Autumn s jakýmkoli jiným klukem rozuměla. Můžou ale jejich pocity přežít návrat do jejich původních životů?

Knihu Po tvém boku vydalo nakladatelství CooBoo.