Pracovní skupina, kterou jmenovala rada města Meziboří, a která měla za úkol připravit návrh na další využití kina a knihovny, už má o budoucnosti objektu jasno.

Město chce multikulturní centrum

„Zpracujeme návrh pro radu města v několika variantách. Rozhodně se ale nebude budova bourat a nebudou tu ani garáže a jiné komerční využití. Zůstane multikulturním centrem. Jedna varianta počítá například s přestavbou šikmého hlediště kina tak, aby vznikl společenský sál s možností promítání. Další variantou je pouze kino malých forem a rozšíření knihovny o čítárnu. Jednou z možností, jejíž studii proveditelnosti radním připravíme, je i digitalizace kina. Konečné rozhodnutí závisí na finančních možnostech města. Připraveny budou varianty v různých cenových relacích," přiblížil výsledek jednání pracovní skupiny vedoucí odboru výstavby, majetku a životního prostředí Miroslav Dundr.

Lidé moc nepomohli

Pracovní skupina byla otevřená a přijímala názory na využití kina a knihovny od všech občanů a subjektů ve městě. Své nápady mohli lidé posílat i anonymně.

„Doručeny byly pouze tři podněty od občanů. Tento malý zájem o budoucnost kulturního zařízení ve městě mě zklamal. Mezi došlými nápady nebyl žádný konstruktivní, o kterém by mohla pracovní skupina uvažovat. Dokonce se objevil i názor, že by se měl objekt zbourat," uvedl starosta města Petr Červenka.

Až padne konečné rozhodnutí o rozsáhlosti úprav multikulturního centra, budou náklady zahrnuty do některého z budoucích rozpočtů města podle aktuálních finančních možností.

Během posledních přibližně dvou let byly v Česku kompletně zdigitalizovány všechny multiplexy a přes sto jednosálových kin. (oh, ema)