Tehdy, v roce 1963, když se dali dohromady, byli kapelou hodnou následování. Jenže ani dnes, kdy dost pamatují, ještě Yardbirds nepatří do starého železa. To tak, aby nám je nepřizpůsobiví na kárce odvezli do sběru!

The Yardbirds, kapela, bez níž by možná ani nevznikli legendární Led Zeppelin, se vrací na sever! A zahrají na unikátním festiválku 1. Beatovém festivalu v pátek 14. října v Teplicích.

Po skvělých koncertech v letech 2007 a 2009 (ústecký Mezinárodní Jazz and Blues Festival vděčně vzpomíná) se opět tato britská rocková legenda 60. let vrací do České republiky předvést své umění. Přiváží s sebou i jasné hity, které zabíraly už v 60. letech v čase jejich největší slávy. A působivé (i povědomé) jsou dodnes!

„The Yardbirds jsou kapelou, ve které začínali svou kariéru tři z nejznámějších rockových kytaristů světa. tedy Eric Clapton, Jeff Beck a Jimmy Page, který později s Robertem Plantem založil Olověnou vzducholoď Led Zeppelin,“ připomíná Pavel Hruška, pořadatel zmíněného „lázeňského“ festivalu.

Bluesově orientovaná skupina, jejíž zvuk se vyvinul do experimentálního pop-rocku, měla řadu hitů včetně toho asi zcela největšího For Your Love. K jejím úspěšným písničkám ale patřily a patří třeba Over, Under, Sideways, Down či Heart Full Of Soul a každopádně také Dazed and Confused pozdější hit zmíněných Led Zeppelin.

„Byli spojovníkem mezi britským R&B a psychedelickým rockem. Yardbirds byli průkopníky v téměř každé kytarové inovaci 60. let, kterými byly například různé boxy na deformaci zvuku, využití zpětné vazby živě i ve studiu a podobně. Na konci 60. let se přetransformovali přes New Yardbirds až v Led Zeppelin,“ shrnuje pořadatel.

V Teplicích se před Yardbirds, kapelu omlazenou novými členy, především zpěvákem a hráčem na harmoniku Andy Mitchellem, představí české rockové kapely Orfeus Beat, Stay Away, místní Blue Rocket a Míchačky Betonu.

„Kapela přijede v sestavě jako jako v roce 2009. Tehdy ji opustil zpěvák a baskytarista John Idan. K Yardbirds se naopak přidali dva fantastičtí britští muzikanti: zmíněný Andy a David Smale, brilantní baskytarista nové generace,“ ohlíží se Pavel Hruška.

„Přináší tak nové fascinující nápady do rytmické sekce, dodávají kapele novou energii,“ dodává. A jmenuje současnou kompletní sestavu, jejímž koncertem teplický festival vyvrcholí: Jim McCarty (bicí), Ben King a Chris Dreja (oba kytary), Andy Mitchell (zpěv, harmonika) a David Smale (baskytara).

Kdo ze čtenářů Deníku získá lístky v soutěži? Zuzana Petanová, Iveta Horáčková, Klára Petanová, Vlastislav Dvořák ml., Miloš Petana. Vstupenky v předprodeji v sítích Ticketportal, Eventim a Dům kultury Teplice. Cena: 380,- a v den konání na místě: 400,- Kč.

Soutěžte, bude to fajn bigbít

Šanci vyhrát lístky na The Yardbirds v pátek 14. října v DK Teplice se opět nabízí. Odpověď na otázku Hráli po Yardbirds ještě spolu Clapton a Beck v nějaké slavné kapele? posílejte na mail radek.strnad@denik.cz heslo je S Beckem, připojte číslo telefonu i město, odkud jste.