Námluvy mezi oběma pány nebyly dlouhé. „Samozřejmě, že jsme v kontaktu dlouhodobě, ale naposledy jsem s ním mluvil ve středu. Říkal mi, že by byl rád, kdybych nastoupil k těmto utkáním," začal Ručinský popisovat den, kdy kývl na návrat k národku a pokračoval: „Vždycky jsem říkal, že se reprezentační dres neodmítá a pro mne to byla čest hrát za národní tým."

Už je tomu pomalu devět let, kdy se naposledy Martin Ručinský proháněl po ledě se lvem na prsou. „Tuto kapitolu jsme už před lety uzavřel, ale vše se vyvinulo jinak," přidal.

Samotný Ručinský se už před lety nechal slyšet, že na reprezentaci je starý a přenechá ji mladším. „Tohle byly argumenty, které jsem Vláďovi Růžičkovi řekl. Samotný mezinárodní hokej se za těch devět let posunul zase o kus dál. On na to reagoval tím, že i přes to by byl rád, kdybych nastoupil," popsal Ručinský konverzaci s trenérem.

Litvínovská současná hrající legenda je Vladimírovi Růžičkovi vděčna již mnoho let. „Už když jsem byl v dorostu, tak si mě vytáhl a chtěl abych hrál sním. V mém mladém věku mi hodně pomohl a já jsme mu stále vděčný. I proto mu nemůžu nabídku odmítnou. Opět budu opakovat, hrát za národní tým je hrdost," navázal.

Stále tedy existuje reálná možnost, že by se Martin Ručinský objevil v reprezentačním dresu i na mistrovství světa. „To je hodně daleko a tak moc dopředu nekoukám. Vše je ve hvězdách a tato reprezentační akce nemá s mistrovství světa nic společného. Mě teď čekají dva zápasy 5. a 7. února a pak se uvidí. Já teď vůbec nevím do čeho jdu. Jinak mezinárodní hokej vypadá v televizi, v hledišti a jinak na ledě," uzavírá.