Po oznámení nominace netušil, co ho čeká v českém týmu, kde se loučilo několik mistrů Evropy z Prahy. „Myslel jsem, že se budeme dělit na skupinky, že budou spolu mistři Evropy, ale kluci nás jako nováčky přijali perfektně," rozplýval se Chábera, který ve výběru znal aspoň tři mostecké spoluhráče. „To mi pomohlo. Kdybych tu byl jediný a nikoho neznal, bude to jiné, ať na hřišti, nebo mimo něj. Je příjemné, že jsem hned od začátku znal pár kluků," doplnil.

Nervozita z něj spadla brzy po začátku turnaje. „Neznal jsem to, šlo o můj první reprezentační turnaj a byl jsem trošku nervózní, když jsme sem jeli. Jak jsem si však stoupl na hřiště a měl pár dobrých doteků s balonem, už jsem si věřil. Naštěstí to dopadlo, jak to dopadlo," radoval se dvacetiletý mladík.

Chvíli si zvykal také na specifický styl českých lvíčat, která praktikují systém se silným hrotovým útočníkem. „V mosteckém superligovém výběru hrajeme úplně jinak, většinou s Bírasem (brankář Ondřej Bíro – pozn. red.). V reprezentaci šlo o můj první zážitek s tímto stylem. Nevím, zda jsem ho už pochopil, ale doufám, že se budu zdokonalovat a přijdu mu na chuť," pronesl mostecký rodák.

Zdá se, že na chuť systému přišel, protože z pozice záložníka nastřílel ve dvou utkáních čtyři branky. „Odmala jsem začínal jako obránce, pravý bek. Záloha je pro mě něco nového. Nevím, zda mi víc sedí, ale jsem spokojený, jak všechno dopadlo a asi se do obrany moc cpát nebudu," culil se.

Po vítězství 5:4 nad červeným českým výběrem, proti kterému se trefil jednou, si Chábera připsal hattrick ve finálové bitvě s Rakouskem. Češi vedli o šest branek, ale po přestávce soupeři dovolili vrátit se do zápasu, nakonec uhájili vítězství 7:5. „První poločas jsme hráli, co jsme chtěli, vycházelo nám to. Co jsme měli, to jsme dali. Druhý poločas jsme přestali hrát a plnit, co trenéři chtěli. Zaplaťpánbůh to vyšlo," oddechl si.

Mostecký talent doufá, že povedená premiéra mu vynese další místo v národním týmu. „Snad další pozvánka do reprezentace přijde. Myslím, že jsem nepředvedl špatný výkon, takže budu doufat. Záleží na trenérech a udělám pro to maximum," dodal Chábera.