Nejrozsáhlejší událostí je bezesporu rozsáhlá obnova Zámeckého parku, který v následujících měsících podstatně změní svoji tvář. Jeho úprava oficiálně začala v úterý. Celkem dojde k vykácení 152 starých a nebezpečných stromů a keřů vytipovaných odborným průzkumem. Další tři stovky dřevin projdou prořezáním. „Park se tím prosvětlí a oživí," uvedla Klára Chytrá z litvínovské radnice.

První skupinu stromů musí dřevorubci pokácet do 15. listopadu, aby v nich nestihli zazimovat netopýři, druhou pak do konce února. „Dřevo se bude hned odvážet. Obyvatele okolních domů budeme informovat prostřednictvím letáčků. S uzavřením celého parku nepočítáme," řekla Hana Nováková, vedoucí odboru investic a regionálního rozvoje.

Na jaře na kácení a prořezy naváže výsadba nových dřevin a květin a úprava trávníků. „Počítáme s více než 90 novými stromy a více než třemi tisícovkami keřů," sdělil starosta Milan Šťovíček. Práce v Zámeckém parku vyjdou na více než tři miliony korun.

Brzy také odstartují práce v topolové aleji v Lomské ulici. „Téměř všechny topoly jsou napadené hnilobou, takže se musí vykácet. Novou alej budou tvořit jasany a jeřáby," nechala se slyšet Chytrá s tím, že fotbalové hřiště na Lomské nechá radnice osázet javory.

Další stromy se budou ošetřovat a dosazovat na parkovišti pod zimním stadionem. Součástí je také údržba zeleně na hřbitově, kde se vysází olše.
Poslední lokalitou, kterou čeká na podzim zásah do zeleně, je park u „Jazykovky". I tam se začne nejprve s kácením. Na jaře pak vše bude pokračovat výsadbou nových keřů a stromů a instalací herních prvků.